FENA Novost: Savjetnik Ambasade SAD-a razgovarao s premijerom Tuzlanskog kantona

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-08 14:35:48

Savjetnik Ambasade SAD-a razgovarao s premijerom Tuzlanskog kantona

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) – Politički savjetnik u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ross Johnston posjetio je danas Vladu Tuzlanskog kantona i tom prilikom se susreo s premijerom Begom Gutićem.

Tema razgovora bio je, između ostalog, status i položaj “Američkog kutka” koji je lociran u prostorima Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” u Tuzli, a Gutić je Johnstonu obrazložio cjelokupnu situaciju u vezi sa tri ustanove kulture, među kojima je Biblioteka, kao i činjenicu da je as gradskom upravom postignut dogovor u vezi finansiranja rada i djelovanja tih institucija.

– Nikada nije dolazilo u pitanje rad i djelovanje ove tri institucije kulture, a samim tim i djelovanje “Američkog kutka” u Biblioteci. Ta biblioteka američkog stila, kreirana kako bi putem dostupnih informacija i literature o Americi doprinijela širenju saradnje između Bosne i Hercegovine i SAD-a ima svoje mjesto i na njenom smo djelovanju mi izuzetno zahvalni – rekao je Gutić.

Istakao je da dogovor sa gradskom upravom podrazumijeva da će rad Narodnog pozorišta u Tuzli u narednom periodu kantonalna i gradska vlast finansirati po pola, Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” u omjeru 70 posto kanton i 30 posto gradska uprava, a cjelokupno finansiranje Međunarodne galerije portreta preuzet će Grad Tuzla.

Govoreći o ukupnim prilikama u Tuzlanskom kantonu, Gutić je izrazio zadovoljstvo trenutnom situacijom i istakao da je primjetan značajan napredak u odnosu na stanje koje je Vlada zatekla početkom 2015.

Također, razgovarano je i o planovima za narednu godinu s posebnim akcentom na izdvajanja i projekte namijenjene privrednim subjektima i podršku proizvodnom sektoru, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2ho6fut