FENA Novost: Meron pozvao na oslobađanje sudije Aydina Sefa Akaya iz pritvora

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-08 18:11:51

Meron pozvao na oslobađanje sudije Aydina Sefa Akaya iz pritvora

ARUSHA, HAG, 8. decembra (FENA) – Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) sudija Theodor Meron danas je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) predstavio najnoviji izveštaj o napretku ostvarenom u radu MMKS-a te pozvao na oslobađanje sudije Aydina Sefa Akaya iz pritvora u Turskoj.

U svom obraćanju Meron je napomenuo da je MMKS otvorio novi objekat u Arushi prije manje od dvije sedmice i naglasio da je ovaj objekat minimalistički projektiran, efikasan u korištenju resursa te da na bezbroj načina odslikava najbolju praksu, što MMKS nastoji da primjeni u svim aspektima svog rada.

U tom smislu naglasio je da “MMKS ne predstavlja samo simbol pozivanja na odgovornost i vladavine prava već i novi uzor za međunarodno pravosuđe – kao skroman, efikasan i štedljiv model koji mora uspjeti ukoliko želimo da međunarodno pravosuđe i borba za okončanje nekažnjivosti ostvare dugoročan uspjeh”.
 
U vezi s pravosudnim radom MMKS-a, predsjednik Meron je iznio najnovije informacije o predmetima koji su u toku i naglasio da se od 214 sudskih odluka i naloga donesenih tokom izveštajnog perioda, skoro 40 posto njih odnosilo na zahtjeve za pristup povjerljivim informacija.

S tim u vezi, istakao da je to “samo jedan od brojnih načina na koje MMKS pruža podršku nacionalnim pravosudnim sistemima”.

Meron je također skrenuo pažnju Vijeća sigurnosti na to da je sudija Aydin Sefa Akay još uvijek u pritvoru, kao i na uticaj koji to ima na rad MMKS-a. Podsjetio da, u skladu s dugogodišnjom i ustaljenom praksom, Statut MMKS-a, koji je Vijeće sigurnosti usvojilo u skladu s Poglavljem VII Povelje UN-a, međunarodnim sudijama daje diplomatski imunitet tokom perioda kada obavljaju poslove za MMKS.

Stoga, sudija Akay uživa diplomatski imunitet od 25. jula, kada je imenovan da postupa u predmetu “Ngirabatware”. Usprkos tome, Akay je i dalje u pritvoru i nije u stanju da obavlja svoje dužnosti kao sudija MMKS-a. 

S tim u vezi, Meron je pozvao članice Vijeća sigurnosti da pomognu u pronalaženju rješenja za tu situaciju. Također je naglasio da je primoran da pokrene to pitanje jer mu je to dužnost kao predsjednika MMKS-a.

Pozvao je Vladu Turske da oslobodi sudiju Akaya u duhu humanitarizma, kako bi mu se omogućilo da izvršava i završi svoje sudijske dužnosti i time omogući MMKS-u da ispuni važan mandat koji mu je povjeren, saopćeno je iz MMKS-a UN-a. 

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2h9ZuQR