FENA Novost: Kerry upozorio OSCE na “opasnost od autoritarnog populizma”

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-08 15:58:41

Kerry upozorio OSCE na “opasnost od autoritarnog populizma”

HAMBURG, 8. decembra (FENA) – Američki državni sekretar John Kerry upozorio je u četvrtak na “opasnost od autoritarnog populizma” koji preplavljuje brojne zapadne demokratije i ukazao je na udaljavanje od temeljnih sloboda.

– Svaki pomak dalje od temelja slobode zapravo je ružni ghrađevinski blok na cesti prema tiraniji – izjavio je Kerry na sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

– A činjenica je da svi trebamo biti svjesni opasnosti od autoritarnog populizma” – poručio je on 57-članom forumu.

Kerry se obratio sastanku OSCE-a posvećenom rastućim napetostima između istoka i zapada od ruske intervenicije u Ukrajini, ali također i bujanju populističkih i ekstremno desničarskih pokreta širom Evrope, rastu priliva izbjeglica iz arapskog svijeta, kao i zapadnim brigama rastućim autoritarizmom u Turskoj.

– Na tolikim mjestima u regiji OSCE-a svjedoci smo posljednjih dana i povećanju broja autoritarnih razmišljanja, praćenih nazatcima na polju ljudskih prava, ograničenjima nezavisnim medijima, porastima akata netolerancije i zločina iz mržnje – izjavio je  Kerry.

Obraćajući se skupu ministara vanjskih poslova u sjevernom lučkom gradu Hamburgu, on je naveo “uznemirujuće udaljavanje od demokratskih principa, od otvorenosti i od slobode”.

– Navodeći ostale boljke, on je govorio o “rastućoj korupciji, sve jačem autoritarizmu, potezima određenih čelnika na promjeni ustava u cilju učvrščivanja vlasti, širenju lažnih vijesti putem novih medijskih platformi i o tome da se mučenje zapravo zagovara u određenim sredinama”.

– Jednostavno govoreći, takav razvoj situacije direktan je napad na temeljne principe OSCE-a. Fanatizam, represija i ušutkivanje nezadovoljstva ne mogu postati nove norme za bilo koga od nas – izjavio je šef američke diplomatije, prenosi AFP.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2gfPZzE