FENA Novost: Centar IMIC, uz misiju promoviranja dijaloga, obilježava 25 godina rada

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-08 13:34:21

Centar IMIC, uz misiju promoviranja dijaloga, obilježava 25 godina rada

SARAJEVO, 8. decembra  (FENA) – Internacionalni multireligijski interkulturni centar   IMIC “Zajedno” obilježava 25 godina rada kao prva nevladina organizacija u BiH koja se bavi judeo-kršćansko-islamskim dijalogom, interkulturalnošću i ljudskim pravima.

Aktuelni direktor IMIC-a Drago Bojić podsjetio je na današnjoj pres-konferenciji da je IMIC osnovan 1991. godine u povodu Dana ljudskih prava, kao mjesto zajedničkog učenja.

– Ovo je centar kroz koji su proteklih 25 godina prošli mnogi ljudi, u kojem su mnogi surađivali i radili te se na različite načine trudili oko povezivanja ljudi, nadilaženja etničkih, religijskih i kulturnih razlika te traženja onih mjesta koja nas povezuju – kazao je Bojić.

Član IMIC-a od osnivanja Jakob Finci prisjetio se početka rada ove organizacije, ocijenivši da je njeno osnivanje 10. decembra 1991. tada za Bosnu i Hercegovinu bilo nešto čudno i nepoznato.

– Bilo je to prvi put da vjerski službenici raznih konfesija i laici vjernici pokušavaju da naprave nešto zajedno – istaknuo je Finci.

 Podsjetio je da je to bio period kad se već desio rat u Sloveniji, a trajao je rat u Hrvatskoj te je želja okupljenih oko IMIC-a bila očuvanje mira.

– Željeli smo pokazati da su religije te koje mogu da se iskoriste za izgradnju mira, jer sve naše religije govore o borbi za mir – istakao je Finci.

Dodaje da je IMIC motivirao kasnije formiranje brojnih nevladinih organizacija, te naglasio da je IMIC pružao pomoć svima tokom rata u BiH, prije svega putem centra u Minhenu.

Po ugledu na IMIC, naglasio je, formirano je prije 20 godina i Međureligijsko vijeće BiH.

Mladi član IMIC-a i njegov stipendista Igor Vučak naveo je da se u IMIC-u njeguje  kultura dijaloga i vrednovanje čovjeka kao čovjeka bez obzira na različitosti.

Marko Oršolić bio je direktor IMIC-a  od osnivanja 1991.  do 2011. godine. Govorio je o dobitnicima priznanja IMIC-a, koja će biti uručena sutra na akademiji povodom spomenute godišnjice.

Priznanja će dobiti oni koji su na razne načine pomogli rad IMIC-a – Elizabet Delalić, Swanee Hunt, Stephen K. Batalden (američka ambasada), Henrik Ofstad, Jan Braatu, Heidi Olufsen (norveška ambasada), Općina Stari Grad, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, Opština Derventa, načelnik Opštine Derventa Milorad Simić, bivši gradonačelnik Sarajeva Muhidin Hamamdžić, zaslužni članovi IMIC-a, Jakob Finci, posthumno Krstan Bijeljac, Marko Oršolić, Moric Albahari, Zilka Spahić Šiljak, Branko Bačanović, Fadil i Milica Pelesić te dirigentice Milijana Žunić i Hana Čizmić.

IMIC “Zajedno” nastao je na poticaj MEFRA-e (Srednjoevropske konferencije franjevaca) i Pax Christija iz Njemačke, kojemu su se odazvali tadašnji gradonačelnik Sarajeva Muhamed Kreševljaković, predsjednik ANUBiH, beogradski rabin, novosadski vladika, provincijal Bosne Srebrene i pedesetak značajnih pojedinaca iz religijskog, kulturnog i javnog života Sarajeva.

Od 1991., IMIC  provodi projekte koji se odnose na poboljšanje dijaloga među vjerama i kulturama. Cilj organizacije je ne dozvoliti nikome da ljude dijeli religijom, jer po religiji se razlikujemo a ne dijelimo. Cjelokupan rad Centra zasnovan je na potrebi da ljude približi jedne drugima. Udruženje ima više od 2.000 članova.

U toku rata, 1994.  IMIC je osnovao i Centar “Zajedno” u Minhenu, putem kojeg je u saradnji  s Arbeitgemeinschaft der christilichen Kirchen Bavern (AcK) davao podršku bh. izbjeglicama u Njemačkoj.

Od niza projekata koji su realizirani tokom 25 godina postojanja IMIC-a mogu se izdvojiti da je u periodu 1993.-2000. godine održano osam nedjelja međureligijskog dijaloga u ANUBiH uz učešće mnogih gostiju iz BiH, Evrope i Amerike. U suradnji s Arizona sveučilištem i Oslo univerzitetom, a na inicijativu IMIC-a, Sarajevski univerzitet je započeo postdiplomske interdisciplinarne studije u CIPS-Centru. Kao rezultat toga oko 50 studenata je dostiglo status magistra religijskih studija (od 2008).

Skupština povodom obilježavanja 25 godina rada IMIC-a bit će održana sutra u Jevrejskoj opštini Sarajevo.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2gee6tI