FENA Novost: Čavalić: Građani nemaju izgrađenu kulturološku svijest o svojim pravima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-08 13:14:38

Čavalić: Građani nemaju izgrađenu kulturološku svijest o svojim pravima

TUZLA, 8. decembra (FENA) – Prezentacija organizacija koje se bave ljudskim pravima i javna tribina o temi “Pravo na slobodu u 21.vijeku” održani su danas u Tuzli, u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava.

Po riječima Darijana Minova, koordinatora Omladinskog ogranka Y Biroa za ljudska prava, danas je mladima predstavljena mogućnost volontiranja i edukacije koje pružaju nevladine organizacije te projekti koji će biti realizirani u narednoj godini.

Cilj je upoznati mlade o temama slobode i ljudskih prava, naglasivši da je jako mali broj mladih aktivan u nevladinom sektoru.

– Tematika sloboda u 21. vijeku je aktuelna u cijelom svijetu u kontekstu nedavnih političkih dešavanja, a posebno u BiH koja se, nažalost, na svim relevantnim indeksima koji mjere stanje političkih, ekonomskih, pravnih sloboda nalazi na dnu ljestvice u Evropi – izjavio je predsjednik udruženja građana “Multi” i ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Mišljenja je da brojni građani nemaju izgrađenu kulturološku svijest o svojim pravima i da argumentovano treba da se bore za njih, dodavši da pojedinci ne mogu ostvariti svoja prava.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2gf7MqA