FENA Novost: Samir Mamić pripadnik IDV ‘Gazije’ osumnjičen za ratni zločin

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-07 09:49:11

Samir Mamić pripadnik IDV ‘Gazije’ osumnjičen za ratni zločin

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) – Tužiteljstvo BiH identificiralo je i četvrtog osumnjičenog pripadnika IDV „Gazije“ pri 505. brigadi 5. korpusa Armije R BiH, provodeći istragu u predmetu za zločin nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima VRS-a na području Bosanske Krupe.

Postupajući tužitelj ispitao je u prisustvu odvjetnika osumnjičenog Samira Mamića (1975), koji je osumnjičen da je na teritoriji općine Bosanska Krupa u širem području brda Ćorkovača, u julu 1995. godine, zajedno s osumnjičenim pripadnicima IDV „Gazije“ koji su ranije lišeni slobode, počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, tako što su zarobili, a zatim osobno ubili tri vojnika VRS-a, od kojih je jedan bio ranjen.

Osumnjičeni Mamić pod istragom je da je osobno, pucajući iz vatrenog oružja ubio ranjenog pripadnika VRS-a.

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužitelj uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane, koje će između ostalog uključivati zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja izvan BiH i zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

(FENA) J.Č.

http://ift.tt/2gRZ9BM