FENA Novost: Općina Centar Sarajevo – Uspostava i zamjena zemljišne knjige

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-07 12:29:04

Općina Centar Sarajevo – Uspostava i zamjena zemljišne knjige

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) – Iz Općine Centar Sarajevo pozivaju sve zainteresirane osobe koje polažu pravo na priznavanje vlasništva ili nekog drugog prava na nekretninama upisanim u katastarskim općinama KO Sarajevo X i KO Sarajevo IV, da to svoje pravo prijave u roku od 60 dana, od dana objave ovog oglasa u Službenim novinama FBiH i Službenom glasniku BiH, podneskom u dva primjerka i da podnesu dokaze za to, u suprotnom njihovo pravo neće biti uzeto u obzir prilikom uspostave zemljišnoknjižnog uloška.

– Osobe koje polažu pravo na tim nekretninama mogu navedeni rok na zahtjev produžiti za najmanje sljedećih 90 dana, kako bi im se dala mogućnost da pribave potrebne dokaze. Ukoliko u produženom roku ne uslijedi dostava novih dokaza zemljišnoknjižni uložak će se uspostaviti na osnovu do tada pribavljenih dokaza – saopćeno je iz Općine Centar.

Istovremeno, pozivaju se sve zainteresirane osobe da prijave svoja prava i rješavaju svoje imovinsko-pravne odnose.

– Prijava prava u prvom redu je u vašem interesu. Prijavom prava osiguravate sudjelovanje u procesu utvrđivanja prava na vašim nekretninama. Dobijanjem rješenja  o upisu prava i njegovim provođenjem u elektronski vođenoj zemljišnoj knjizi osiguravate apsolutnu zaštitu svojih prava – navodi se.

Kako se dalje navodi, svi upisi u zemljišne knjige za katastarske općine koje će biti predmet uspostave ili zamjene zemljišne knjige u okviru “Projekta registracije nekretnina” će se provoditi bez naplate sudskih taksi, saopćeno je.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2gjBMA8