FENA Novost: GS traži hitne mjere Vlade KS zbog zagađenja zraka u Sarajevu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-07 13:14:01

GS traži hitne mjere Vlade KS zbog zagađenja zraka u Sarajevu

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) – Građanski savez (GS) ponovo poziva Vladu Kantona Sarajevo da preduzme hitne mjere zaštite zdravlja stanovništva, naročito djece, zbog rekordnog nivoa zagađenja zraka u Sarajevu – saopćeno je iz te stranke.  

Traži da Vlada zakaže hitnu sjednicu i uvede dodatne mjerne stanice kvaliteta zraka, kao i da postojeće stanice – Vijećnica, Otoka, mobilna Ilidža, budu redovno u funkciji shodno propisanim mjerama. 

GS također od Kantonalne vlade traži uvođenje mjerenja čestica PM2.5 koje su izuzetno rizične po zdravlje.

– S obzirom na to da su određeni nivoi zagađenja opasni po zdravlje osjetljivih populacija kao što su djeca, stariji i trudnice, hitno treba uvesti dnevni sistem medijskog obavještavanja građana o nivou zagađenja tokom čitavog zimskog perioda bez obzira na nivo opasnosti, ne samo u alarmatnim situacijama, a koristeći svjetski standard procjene kvaliteta zraka AQI – navodi GS u saopćenju.

Traži da Vlada objavi vanredno stanje u Kantonu u situacijama “hazardnog” kvaliteta zraka na bilo kojoj od mjernih stanica, zatim da otkaže nastavu u svim školama u Kantonu u situacijama nezdravog kvaliteta zraka te da zabrani izlazak djece iz zgrada vrtića u Kantonu u situacijama lošijeg kvaliteta zraka nezdravog za osjetljive grupe.

 

(FENA) L.A.

http://ift.tt/2gajo9v