FENA Novost: Gratz traži tematsku sjednicu Parlamenta FBiH o iseljavanju stanovništva

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-07 16:22:03

Gratz traži tematsku sjednicu Parlamenta FBiH o iseljavanju stanovništva

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) – Zastupnik Naše stranke Dennis Gratz uputio je inicijativu Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i Vladi FBiH za održavanje tematske sjednice o iseljavanju stanovništva.

– Riječ je o trenutno najvećem društvenom problemu u FBiH, ali i u cijeloj državi. Mi kao predstavnici građana, koji smo izabrani da se bavimo njihovim problemima, obavezni smo da posebnu pažnju posvetimo ovom pitanju. Zato tražim tematsku sjednicu uz puno prisustvo organizacija koje se bave emigracijama, prisustvo Vlade koja će usvojiti informacije i obavezati se na jasne rokove, da vidimo kojim mjerama možemo spriječiti ovaj najopasniji proces za BiH – izjavio je Gratz. 

Frapantan je podatak nevladinih organizacija, dodaje on, da je u zadnje tri godine državu napustilo 87.000 ljudi.

– Strašno je čuti da je 24 posto visokoobrazovanih među emigrantima. Razgovarao sam s predstavnicima njemačke vlade. Oni se bave ovim pitanjem očigledno ozbiljnije nego naše vlasti. Mnogi mladi doktori, koje proizvodi javni obrazovni sistem u BiH, odlaze u Njemačku. Znači država BiH troši pare da ih školuje i onda ih kao gotov proizvod dobije Njemačka?! Pa potpuno je iracionalno da mi na taj način finansijski i ljudskim resursima podržavamo najjaču ekonomiju Evrope. To se mora mijenjati – ili da sačuvamo te doktore, što je najbolje, ili ako već idu, da oni sami ili Njemačka refundiraju sredstva koja smo potrošili na njihovo školovanje – kaže Gratz.

– Srbi iseljavaju iz Zvornika, Bratunca, Banje Luke, itd., Hrvati iz Livna, s Kupresa, iz Mostara, itd., Bošnjaci iz Sanskog Mosta, Zenice, Sarajeva, itd., svi iseljavaju odasvud. Nacionalni lideri im decenijama nude samo ‘ravnopravnost naroda’, ali očigledno je da ih to ne može zadržati. Šta znači ljudima da imaju ‘svoj’ entitet kad nemaju svoj posao, svoju kuću – rekao je također. 

Apsolutna zadaća vlasti je da se uhvate u koštac s ovim problemom. Za početak treba zakazati tematsku sjednicu i priznati da problem postoji te započeti prve korake na rješavanju, zaključuje zastupnik Dennis Gratz.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2gTSWFl