FENA Novost: Poziv Banjalučanima za legalizaciju objekata

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-06 11:12:37

Poziv Banjalučanima za legalizaciju objekata

BANJA LUKA, 6. decembra (FENA) – Banjalučka Gradska uprava upozorila je vlasnike bespravno izgrađenih objekata, koji do sada nisu predali zahtjev za legalizaciju, da bez odgađanja uđu u taj proces, budući da rokovi za taj posao ističu.

Ukoliko objekte ne legalizuju, prema postojećim zakonskim rješenjima, njihovi objekti će kao nelegalni biti predmet inspekcijskih kontrola, koje će biti pojačane početkom naredne godine.

Rok za legalizaciju ističe 31. decembra 2016. godine i poslije toga neće biti moguće podnijeti zahtjev, upozoravaju iz Gradske uprave Banja Luka.

Iznosi koji se sada plaćaju za legalizaciju su, kako tvrde, veoma povoljni. Tako za objekte ukupne površine do 100 metara kvadratnih naknada za legalizaciju iznosi 100 KM, a do 200 kvadrata – 500 KM. 

Prema podacima Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Banje Luke, od 2008. godine do danas podneseno je više od 14 hiljada zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. Samo u ovoj godini više od tri hiljade.

-Do sada je riješeno više od osam hiljada zahtjeva. Od toga, pozitivno je riješeno oko 3.870, odnosno izdate su građevinske dozvole. Od početka ove godine izdato je oko 700 građevinskih dozvola, dok je u 2015.  izdato 570 – podaci su nadležnog odjeljenja, u čijem je Odsjeku za legalizaciju u toku obrada oko 6.200 predmeta.

Do kraja godine, očekuje se znatan broj novih zahtjeva, prije nego što istekne rok za legalizaciju.

Legalizacija predstavlja naknadno izdavanje lokacijskih uvjeta, građevinske i upotrebne dozvole za objekte, odnosno dijelove objekata izgrađene bez građevinske dozvole ili na kojima je prilikom građenja odstupljeno od te dozvole i glavnog projekta.

Moguće je legalizovati samo objekte koji su izgrađeni ili čija izgradnja je započela do 24. maja 2013. godine. 

(FENA) L.A.

http://ift.tt/2gyuk1F