FENA Novost: Postupanje prema djeci i maloljetnicima zatečenoj u skitnji i prosjačenju

Desk FENA

[EMAIL TITLE]

 

2016-12-06 12:42:52

Postupanje prema djeci i maloljetnicima zatečenoj u skitnji i prosjačenju

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) – Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, čelni ljudi Centra za socijalni rad, MUP-a USK-a i Udruženje Žene sa Une potpisali su danas Protokol o suradnji i postupanju prema djeci i maloljetnicima zatečenim u skitnji i prosjačenju na području grada Bihaća i djeci i maloljetnicima koja su u riziku da to postanu.

Kako je istakla predsjednica Udruženja Žene sa Une Aida Behrem Protokol regulira različite oblike institucionalne, sustavne, organizirane suradnje s ciljem da se osigura najviši mogući stupanj sigurnosti i zaštite za djecu i maloljetnike koji mogu postati žrtve prosjačenja i skitnje u svrhu ekonomske eksploatacije, prisilnog rada ili bilo kojeg drugog oblika iskorištavanja djece i maloljetnika.

– Zakon obavezuje strane potpisnice da se bore protiv pojave prosjačenja djece i maloljetnika na ulici i skitnje, posebno kad se radi o djeci potencijalnim žrtvama trgovine ljudima, koja se nalaze ili zateknu na teritoriji grada Bihaća – istakao je ministar unutrašnjih poslova USK-a Ervin Bibanović.

Služba za opću upravu, privredne i društvene djelatnosti grada Bihaća obavezuje se da će nadzirati aktivnosti vezane za zbrinjavanje djece i maloljetnika zatečenih u prosjačenju i skitnji i sprečavanje prosjačenja i skitnje na teritoriji grada Bihaća kroz izvješće Centra za socijalni rad.

– Udruženje Žene sa Une napravilo je, kroz potpisivanje ovog protokola, korak naprijed u sklanjanju djece koja prose s ulica i pokrenulo aktivnosti koje će spriječiti trgovinu djece i ostale nelegalne aktivnosti kojim smo nažalost svjedoci. Grad Bihać podržava ovaj projekt i bit ćemo na raspolaganju da bi smo ovaj problem sveli na minimum odnosno riješili ga – istakla je šefica Službe za opću upravu, privredne i društvene djelatnosti Gradske uprave Bihaća Elmina Emrulović, saopćeno iz Uprave Grada Bihaća.

Po riječima direktora Centra za socijalni rad Bihać Adnana Ramića ta institucija pružit će djetetu i maloljetniku potrebnu zaštitu, sukladno svojim nadležnostima, te u suradnji s odgovarajućim službama Doma zdravlja izvršiti procjene u pogledu mentalnog i tjelesnog zdravlja a dijete ili maloljetnika uputiti u Dnevni centar Udruženja Žene sa Une.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2g5jZcw