FENA Novost: Izvršni odbor Rukometnog saveza BiH raspravlja o načinu preregistracije

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-06 13:34:10

Izvršni odbor Rukometnog saveza BiH raspravlja o načinu preregistracije

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) – Izvršni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine na današnjem sastanku razmatrat će aktivnosti vezane za preregistraciju saveza da bi zadržao pravni kontinuitet u skladu sa Zakonom o udruživanju u sportu. 

Zakon nalaže da savez formiraju entitetski rukometni savezi. Otežavajuća okolnost za preregistraciju, održavanje osnivačke skupštine i usklađivanje novog statuta RSBiH, jeste što entitetski savez na nivou Federacije BiH još nije registrovan. 

Po riječima generalnog sekretara RSBiH Smaje Karačića, registracija Federalnog saveza je u toku kod Ministarstva pravde Federacije BiH. 

– RSFBiH je održao osnivačku skupštinu i predat je zahtjev za registraciju Ministarstvu pravde Federacije BiH i taj postupak je u procesu. Ne mogu da prejudiciram kada ćemo dobiti rješenje. Ukoliko ga dobijemo proces preregistacije RSBiH bio bi vrlo jednostavan. Ukoliko ne, onda idemo na način organizovanja po Zakonu o udruženjima, koji predviđa da savez mogu osnovati tri kantonalna saveza. Idemo da se taj problem riješi i da se postavljenji rok produži. Za to ipak treba malo više vremena, trebaju se održati skupštine, donijeti odluke, ima puno papirologije – kazao je Karačić za Fenu. 

Smatra da bi se taj  proces mogao riješiti u nekom “razumnom roku 30 do 60 dana, nakon izdavanja rješenja o Federalnom rukometnom savezu”.

– U svakom slučaju u statutu koji bude usvojen će biti nastavljen kontinuitet, da je novi RSBiH pravni sljedbenik i da preuzima sve dosadašnje obaveze, što podrazumijeva i članstvo u IHF-u i EHF-u. Osnovno je da mi postojeći statut moramo usladiti sa zakonom. Postoje ta dva modaliteta, a mi ćemo vidjeti na koji način. Ne vidim nijedan razlog da se to ne uradi i da to ne bude riješeno – zaključio je Karačić.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2h1jSko