FENA Novost: Fondacija ‘Kemal Bakaršić’ traži izmjene Zakona o bibliotekarstvu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-06 13:32:58

Fondacija ‘Kemal Bakaršić’ traži izmjene Zakona o bibliotekarstvu

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) – Fondacija ”Kemal Bakaršić” od zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH traži izmjene Zakona o bibliotečkoj djelatnosti.

U pismu upućenom zastupnicima tog doma podsjećaju da je u februaru ove godine Parlament usvojio izmjene člana 18. u formi nacrta te da ne postoji razlog da se dalje odgađa s uvrštavanjem ovih izmjena na dnevni red.

Iz Fondacije naglašavaju da na februarskoj sjednici nijedan zastupnik nije osporio činjenicu da je postojeći Zakon o bibliotečkoj djelatnosti, u članu 18. poguban za diplomirane bibliotekare, jer ih diskriminira prilikom konkurisanja za posao izjednačavajući ih s osobama koje nemaju završen studij bibliotekarstva.

Fondacija podržava izmjenu člana 18. na način da prednost na konkursima za zapošljavanje imaju diplomirani bibliotekari s položenim stručnim ispitom, a da osobe koje nisu diplomirani bibliotekari mogu dobiti posao samo u slučaju da se na konkurs ne prijavi nijedan diplomirani bibliotekar, saopćeno je iz Fondacije.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2h1pVWe