FENA Novost: U Tuzli obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-05 13:59:54

U Tuzli obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

TUZLA, 5. decembra (FENA) – Izložbom rukotvorina i svečanim prijemom za predstavnike svih nivoa vlasti, privrednike i društvene organizacije, u Tuzli je obilježen 5. decembar, Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Skup je organizovao Informativni centar za osobe s invaliditetom “Lotos“ iz Tuzle, uz sudjelovanje članova dvadesetak organizacija s područja TK-a koje se bave problemima osoba s invaliditetom.

– Ovaj tradicionalni prijem prilika je da pokažemo šta i na kojim projektima radimo, ali i da u partnerstvu s vlastima iniciramo rješavanje problema s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom. Prije svega, mislimo na dostupnost u nabavci ortopedskih i drugih pomagala, zatim, obrazovanje ovih osoba da bi bile osposobljene za učešće na tržištu rada, a u konačnici da se smanji siromaštvo osoba s invalidnošću koje čine 10 do 15 posto stanovništva BiH – izjavio je za Fenu predsjednik Koalicije organizacija osoba s invaliditetom TK-a Suvad Zahirović. 

Koliko je ovo značajno pitanje, napomenuo je Zahirović, svjedoči i strateški dokument UN-a kojim se kroz realizaciju 17 ciljeva želi do 2030. godine iskorijeniti siromaštvo i osigurati ravnopravno sudjelovanje u aktivnostima društvene zajednice najsiromašnijih i najisključenijih grupa stanovništva.

– U Tuzlanskom kantonu evidentirano je oko 75.000 osoba s invalidnošću, ne računajući udruge RVI, koje kroz razne organizacije pokušavaju da utiču na institucije vlasti, kako bi se osigurao drukčiji odnos prema ovoj populaciji u smislu podrške rješavanju problema, kako osoba s  invaliditetom, tako i organizacija koje ih okupljaju. Na taj način uklonit će se prepreke da invalidi uživaju ista prava kao i drugi građani i omogući njihova puna uključenost u društvo – zaključio je Zahirović.

Nakon svečanog prijema, organiziran je okrugli sto “Primjena iskustava iz Mentoring programa za mlade osobe s invaliditetom  radi povećanja sudjelovanja mladih osoba s invaliditetom u NVO aktivnostima, jačanja njihovih poslovnih kompetencija i uopće sudjelovanja u životu lokalne zajednice“.

(FENA) L.A.

http://ift.tt/2gTLYh7