FENA Novost: Osobe sa invaliditetom moraju biti u mogućnosti ispuniti svoju ulogu u =?utf-8?Q?dru=C5=A1tvu?=

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-05 16:24:38

Osobe sa invaliditetom moraju biti u mogućnosti ispuniti svoju ulogu u društvu

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) – Osobe s invaliditetom moraju biti u mogućnosti ispuniti svoju ulogu u društvu i učestvovati u svim društvenim aktivnostima na ravnopravnoj osnovi, zbog čega je važno fokusirati se na sposobnosti, a ne na invaliditet pojedinca, kazala je danas članica Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nermina Kapetanović.

Govoreći u okviru tematske sjednice koju je, povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, organiziralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Kapetanović je podsjetila je da je BiH 2009. godine ratificirala UN Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom čime je BiH preuzela obvezu izvještavanja o primjeni i postignutom napretku u pojedinim oblastima.

Osvrćući se na Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, naglasila je da je u njemu navedeno da prava osoba s invaliditetom još nisu efikasno zaštićena, te da pristup zasnovan na statusu i dalje dovodi do značajnijih financijskih nejednakosti među različitim kategorijama, čineći ovu kategoriju društva veoma ranjivom.

Podsjetila je i da je Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH sačinila Specijalni izvještaj o pravima osoba sa invaliditetom u kojem je konstatirana nemogućnost pristupa javnim objektima koji bi trebali služiti zadovoljenju raznovrsnih potreba.

Na sjednici je zaključeno da je potrebno razvijati partnerstvo između institucija vlasti i organizacija osoba s invaliditetom, lobirati i ponovno inicirati donošenje zakona o organizacijama osoba s invaliditetom na enitetskom nivou, kao i donošenje registra o organizacijama osoba s invaliditetom, te uspostaviti tijelo koje bi se bavilo pitanjima iz oblasti invaliditeta.

Zaključeno je i da je neophodno jačati partnerske odnose i rad na projektima, kako kroz zajedničko djelovanje osoba sa invaliditetom tako i kroz jedinstven nastup prema vlastima, s ciljem rješavanja pitanja iz oblasti invaliditeta, saopćeno je danas iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2gbN0ql