FENA Novost: Obljetnica napada JNA i crnogorskih rezervista na Dubrovnik

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-05 17:38:22

Obljetnica napada JNA i crnogorskih rezervista na Dubrovnik

ZAGREB, 5. prosinca (FENA/Hina) – Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću Zagreb, Akcija za ljudska prava (HRA) Podgorica i Centar za građansko obrazovanje (CGO) Podgorica podsjetili su u ponedjeljak u zajedničkom priopćenju da je prije 25 godina, 6. prosinca 1991., posebno eskalirao neopravdani napad vojnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) i crnogorskih rezervista na Dubrovnik, a za ratne zločine osuđene su tek dvije osobe.

 Za ratne zločine izvršene prilikom napada na Dubrovnik, napada na civile i civilne objekte, u posljednjih 25 godina osuđene su samo dvije osobe, bivši general JNA Pavle Strugar i njemu podređeni komandant Miodrag Jokić, i to pred međunarodnim sudom – Haškim tribunalom, iako je poznato da su prilikom opsade Dubrovnika i zauzimanja okolnog područja izvršeni brojni ratni zločini prema civilnom stanovništvu u vidu ubojstava, zlostavljanja, uništavanja i pljačke imovine, navodi se u priopćenju.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavilo je 2011. godine da je 2009. godine optužilo osmoricu visokih oficira bivše JNA za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i uništavanje kulturnopovijesnih spomenika i da je protiv njih predloženo određivanje pritvora i raspisivanje potjernice. Novi podaci o procesuiranju ovog slučaja nisu dostupni, dodaje se.
Podsječaju kako je ekspert Europske unije, Mauricio Salustro, koji je analizirao i kritizirao postupanje državnog tužiteljstva Crne Gore u istragama ratnih zločina, predložio još u prosincu 2014. državnim tužiteljima da zauzmu proaktivni pristup, posebno u odnosu na istraživanja ratnih zločina izvršenih na području Dubrovnika, s obzirom da je u ratnim djelovanjima na tom području sudjelovao veliki broj državljana Crne Gore.

Salustro je predložio da se u tom cilju koriste informacije o postupcima vođenim u drugim državama, arhiva Haškog tribunala, podaci NVO-a, intervjui sa svjedocima na terenu, dostupni službeni dokumenti, itd.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore je danas obavijestilo da su njegovi predstavnici u studenome 2016. boravili u Haškom tribunalu ”gdje su vršili pretragu baze podataka Haškog tribunala, u cilju prikupljanja podataka i dokaza koji se odnose na postupke istrage koji se vode u Specijalnom državnom tužilaštvu, kao i podataka i dokaza koji bi ukazivalo da su crnogorski državljani izvršili kaznena djela ratnih zločina za vrijeme oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, pa između ostalog i na Dubrovačkom području”, ističe se u priopćenju.

“Imajući u vidu da ni u proteklih godinu dana nije pokrenuta ni jedna kaznena istraga zbog zločina izvršenih prilikom opsade Dubrovnika, ponovo pozivamo Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da učine mnogo veći napor da brže preispitaju postojeće arhivirane dokaze, da prikupe dodatne dokaze i procesuiraju ratne zločine koji su nesumnjivo izvršeni na dubrovačkom ratištu”, navode u zajedničkom priopćenju Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Zagreb, Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica, Akcija za ljudska prava (HRA), Podgorica, Daliborka Uljarević, izvršna direktorica, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Podgorica i Eugen Jakovčić iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

 

(FENA) I.B.

http://ift.tt/2gugMo7