FENA Novost: Mirza Skenderagić dobitnik Hartefaktove nagrade

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-05 10:14:00

Mirza Skenderagić dobitnik Hartefaktove nagrade

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) – Bosanskohercegovački autor Mirza Skenderagić (drama “Probudi me kada završi”) pobijedio je na Hartefaktovom konkursu za savremeni angažovani dramski tekst.

Žiri u sastavu Oliver Frljić (predsednik žirija, reditelj), Biljana Srbljanović (dramska književnica) i Filip Vujošević (dramaturg i dramski pisac) je kroz četiri faze selekcije izdvojio šest drama, među kojima je i pobjednička.

– Pobjednička drama koristi dobro poznatu dramaturšku matricu kojom, kroz humor i iskrenu emociju, preispituje krvavu ratnu prošlost na Balkanu i postavlja niz pitanja o tome da li je drugačija sudbina ljudi u tim ratovima bila moguća. Precizna, duhovita i veoma bolna, ova drama nas suočava sa promašenošću naših života i podstiče nas da se bavimo promošljanjem alternativa društvenoj i političkoj stvarnosti u kojoj živimo – navode Oliver Frljić, Biljana Srbljanović i Filip Vujošević u obrazloženju odluke žirija. 

Uz ovu dramu, za objavljivanje su odabrane i „Kidanje“ Katarine Mitrović, „Stvaranje čoveka“ Tijane Grumić, „Rascjep“ Mirne Rustemović i „Gde drveće sjaji“ Nine Plavanjac. Sva četiri dramska teksta hrabro i direktno prilaze raznolikim aktuelnim društvenim temama, nikada ne klizeći u jednoobraznu angažovanost bez umetničkog pokrića, već stvarajući jasnu socijalnu poruku kao produkt visoko artikulisanog pozorišnog teksta.

Pored odabranih komada, žiri izdvaja i dodeljuje specijalnu pohvalu Filipu Jokanoviću, za dramu „Mihrap“, koju smatra gotovo jednako uspjelom kao nagrađeni tekstovi i poziva autora da nastavi sa svojom spisateljskom praksom.

Ovo je bio četvrti Hartefaktov konkurs za savremeni angažovani dramski tekst, podržan od Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Konkurs za najbolji savremeni angažovani dramski tekst promoviše angažovanu umetnost i odgovorno pisanje za pozorište, kao i talentovane dramske pisce iz zemalja regiona – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Na ovogodišnji konkurs pristigla su 144 dramska teksta čija su stilska i tematska raznovrsnost, kao i visok umjetnički domet stavile žiri pred veliki izazov. Hartefakt ovim putem podstiče i podržava angažovano umjetničko stvaralaštvo, stvarajući uslove za kreiranje nove generacije društveno angažovanih, kreativnih i progresivnih snaga koje će kritički promišljati svijet oko sebe i doprinositi razvoju čitavog regiona.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2h9lkUP