FENA Novost: Doniran ultrazvučni aparat s tri sonde ginekologiji u Hadžićima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-05 13:23:01

Doniran ultrazvučni aparat s tri sonde ginekologiji u Hadžićima

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) – U JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, lokalitet Hadžići danas je upriličena primopredaja ultrazvučnog aparata, u okviru projekta opremanja te ustanove.

Sredstava za nabavku ultrazvučnog aparata od 26.000 eura osigurala je Ambasada Japana u BiH.

– Vlada Japana je donirala JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS-a, lokalitet u Hadžićima, ultrazvučni aparat s tri sonde. Bitno je naglasiti da smo dobilu i ultrazvučnu sondu za dijagnostiku problematike dojke, kazao je Feni šef lokaliteta Hadžići ginekolog akušer doktor Murat Đuderija.

Naglasio je da je ovom donacijom “omogućen pristup pacijenaticama bliže na terenu”.

– Sada možemo pružiti u cijelosti uslugu ženskoj populaciji što se tiče ultrazvučne dijagnostike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na tom nivo, kazao je dr. Đuderija.

Istakao je veliku važnost donacije ovag aparata tako da pacijentice s ovog lokaliteta neće morati ići u grad zbog ultrazvučne dijagnostike za žensku populaciju.

Napomenuo je da je dosadašnji aparat dao svoj maksimum jer je korišten od 9. aprila 2002. godine.

Primopredaji ultrazvučnog aparata pristvovali su i ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj te predstavnici Amabasade Japana u BiH.

Od 1996. godine do danas vlada Japana je putem različitih projekata dodijelila više od 80 milona eura za unapređenje zdravstvenog sektora u BiH (i primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu).

(FENA) E.F.

http://ift.tt/2gt2CU4