FENA Novost: CEST – Seminar o trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-05 11:44:46

CEST – Seminar o trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) – Jačanje kapaciteta nadležnih institucija u oblastima istraga, gonjenja i suđenja u predmetima trgovine ljudima u skladu sa standardima Evropske unije (EU), preduvjet je za efikasniju borbu protiv ovog oblika kriminaliteta koji sve više uzima maha na globalnom i lokalnom planu.

Istaknuto je to danas na otvaranju seminara o temi “Trgovina ljudima u svrhe radne eksploatacije”, koji je u Sarajevu organizirao Centar za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH (CEST) u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH i Međunarodnim forumom solidarnosti EMMAUS, te uz finansijsku podršku vlade Kraljevine Holandije. 

Zamjenica direktora za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Jasna Dobricik istaknula je važnost promtnog djelovanja na planu suzbijanja i borbe protiv ovog teškog oblika kriminaliteta, te spremnost OSCE-a, koji je partner BiH na ovom planu od 2003. godine, da i nadalje podržava takva nastojanja, uključujući i harmonizaciju zakonodavstva u ovoj oblasti.

– Ovo je jedna veoma važna tema, ne samo za cijeli svijet nego i za Bosnu i Hercegovinu – kazala je Dobricik u izjavi za medije, navodeći da je BiH značajno unaprijedila stanje u ovoj oblasti u skladu s evropskim standardima, ali da treba i dalje raditi na edukaciji sudija i tužilaca da bi se što uspješnije angažirali na procesuiranju krivičnih djela iz domena trgovine ljudima.

Na značaj djelovanja s fokusom na suzbijanje radne eksploatacije ukazala je šefica EMMAUS-ovog ureda u Sarajevu Amela Efendić, pojašnjavajući da se trgovina ljudima nekada gotovo isključivo realizirala u svrhu seksualne eksploatacije, a da se u posljednje vrijeme bilježi sve veće prisustvo trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije, posebno djece kao najranjivije kategorije.

Podsjeća da je to na neki način postalo dio svakodnevice, počevši od prosjačenja na ulici, djece koja peru vjetrobrane na automobilima i rade druge poslove, te da je neophodno detaljnije istražiti te pojave, uključujući i ‘služenje u kući, prisilno ugovorene brakove…’   

Direktor CEST-a Armen Murtezić izjavio je uime domaćina skupa da je trgovina ljudima zauzela značajno mjesto u  sklopu prve runde razgovora Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost s Evropskom komisijom, što potvrđuje njenu iznimnu relevantnost.

Poručio je da će, s obzirom na važnost ove teme, biti organizirana kontinuirana obuka u ovoj oblasti, te da će se raditi na animiranju javnosti u kontekstu društvenog značaja koji borba protiv trgovine ljudima ima na lokalnom i globalnom planu.

U tematskom dijelu seminara, prezentatatori su – sutkinja Vrhovnog suda FBiH Ljiljana Filipović, tužiteljica Tužilaštva BiH Sena Uzunović, sudija žalbenog suda u Haagu Kees Klomp, tužiteljica Tužilaštva Brčko Distrikta BiH Sadika Fatić i sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Dragan Aćić. 

Seminar u glavnom gradu BiH dio je regionalnog projekta „Povećanje ekspertize pravosudnih institucija o trgovini ljudima u Albaniji i Bosni i Hercegovini: Tretman žrtava i žrtava svjedoka trgovine ljudima“.

(FENA) E.F.

http://ift.tt/2gsIr8M