FENA Novost: Predsjednik Irana predložio budžet od 100 milijardi dolara

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-04 13:17:49

Predsjednik Irana predložio budžet od 100 milijardi dolara

TEHERAN, 4. decembra (FENA/Tanjug) – Iranski predsjednik Hasan Rohani predložio je danas državni budžet od oko 100 milijardi dolara za 2017. godinu, a Rojters navodi da se iranska državna kasa više otvara kako bi podržala privredni rast zemlje u trenutku kada pobjeda Donalda Trumpa na izborima za predsjednika SAD-a prijeti novim pritiskom Teheranu.

Rohani je objavio prijedlog budžeta za narednu godinu koji će stupiti na snagu 21. marta, a ukupne je vrijednosti 3.200 biliona rijala, odnosno 99,7 milijardi dolara, isključujući državna preduzeća, što je za devet posto više nego što je bilo predviđeno budžetom za 2016.

– Održavanje stope rasta koja je pokrenuta u tekućoj godini je glavno ekonomsko pitanje ove zemlje i cjelokupna ekonomska politika bi trebalo da bude osmišljena u tom cilju – rekao je Rohani parlamentu, u govoru koji je uživo prenosila državna televizija.

Iranski predsjednik je izrazio nadu da će Iran 2016. godinu završiti s jednocifrenom inflacijom, stopom privrednog rasta od pet odsto i sa 700.000 novih radnih mjesta.

Novoizabrani američki predsjednik najavio je tokom predizborne kampanje da će odbaciti nuklearni sporazum postignut prošle godine između Irana i svjetskih sila, što bi moglo da zada veliki udarac iranskoj ekonomiji u trenutku kada izranja iz višegodišnjih sankcija, zaključuje britanska agencija.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2gPxVt3