FENA Novost: PDP traži usvajanje zakona o opozivu predsjednika RS-a

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-04 12:50:47

PDP traži usvajanje zakona o opozivu predsjednika RS-a

BANJA LUKA, 4.decembra (FENA) – Partije demokratskog progresa (PDP) traži da se usvoji zakon o izboru i opozivu predsjednika Republike Srpske (RS).

Zamjenik šefa poslaničkog kluba PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Perica Bundalo navodi da taj zakon u RS-u još nije usvojen iako je to ustavna obaveza. Stoga će PDP tražiti da se u Programu rada parlamenta RS-a planira usvajanje ovog zakona već u prvom ili drugom kvartalu 2017.godine, a sami će ga predložiti ukoliko to ne urade nadležni predstvanici vlasti u RS-u.

Bundalo je na pres-konferenciji u Banjoj Luci upozorio da brojne mjere iz Vladine ekonomske politike za ovu godinu nisu realizovane, među kojima smanjenje poreskog opterećenja rada, smanjenje doprinosa na rad, ukidanje posebnih taksa, ukidanje parafiskalnih nameta…

– Nije provedeno restruktuiranje „Željeznica RS-a“, iako stanje u tom javnom preduzeću nije bilo nikada gore, nije izvršena reforma zdravstvenog sektora, redefinisana uloga Zavoda za zapošljavanje, reindustrijalizacija…– naglasio je on.

Podaci za 2015. godinu, kako je istakao, govore da je lošije ekonomsko stanje u RS-u, nego u drugom bh. entitetu.

BDP po glavni stanovnika u RS-u je bio 6.463 KM, a Federaciji BiH 8.010 KM, ukupni javni dug po glavni stanovnika u RS-u je 3.727 KM, a u FBiH 2.815 KM, dok je učešće duga u BDP-u u RS-u bilo 57,7 posto, a u drugom bh. entitetu 35 posto.

Realna stopa rasta BDP-a lani je u RS-u iznosila 2,6 posto, a u FBiH 3,1 posto, dok je prosječna penzija u RS-u u ovoj godini 342 KM, a u FBiH 365 KM.

Između ostalog, kazao je, RS se skuplje zadužuje i plaća veće kamete na obveznice i trezorske zapise, iako je u narednoj godini očekuje otplata u iznosu od 742 miliona KM, nagomilani su dugovi u javnim preduzećima, a kasne isplate iz budžeta, pa su premije mljekarima isplaćene tek za april ove godine.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2fVHbix