FENA Novost: Magazinović i Mašić na skupštini PES – Neophodna saradnja ljevice u BiH i regiji

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-04 12:33:46

Magazinović i Mašić na skupštini PES – Neophodna saradnja ljevice u BiH i regiji

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) – Predsjednik Glavnog odbora i politički direktor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović i Damir Mašić učestvovali su u radu godišnje skupštine Partije evropskih socijalista (PES).

U fokusu ovog godišnjeg zasjedanja posebna pažnja posvećena je krizi koja potresa Evropsku uniju, a koja je dodatno intenzivirana odlukom građana Velike Britanije o istupanju. Odgovor evropskih socijaldemokrata se zasniva na povratku socijaldemokratskim vrijednostima s naglaskom na mnogo više solidarnosti čiji je nedostatak evidentan u svim dijelovima svijeta, pa i u Evropi, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Posebno je potenciran položaj mladih u smislu većih budžetskih izdvajanja za edukaciju i zapošljavanje u članicama EU, ali i u zemljama koje žele postati punopravne članice.

Tokom godišnjeg zasjedanja predstavnici SDP BiH su održali niz sastanaka sa delegacijama sestrinskih stranaka iz regije i EU. Posebno su značajni bili razgovori na temu zajedničkog djelovanja ljevice, ne samo u BiH, već i u regiji.

Tim povodom razgovarano je sa Sergeiom Stanishevim, predsjednikom PES-a, kao i delegacijom Laburista Velike Britanije koju je predvodio Jeremy Corbyn. Konstatovano je da samo zajedno, uz punu saradnju s nevladinim sektorom i akademskom zajednicom, ljevica može pobijediti sve one koji danas vladaju i grčevito se bore protiv promjena, odnosno za zadržavanje statusa quo u našem društvu. U tom smislu dogovorena je podrška i saradnja, te konkretne zajedničke aktivnosti u periodu koji slijedi, saopćeno je iz SDPBiH.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2h77GBs