FENA Novost: SDP-ova akcija u povodu Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-03 13:54:02

SDP-ova akcija u povodu Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) – Forum žena Socijaldemokratske partije (SDP) danas je u Sarajevu u sklopu obilježavanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama organizirao uličnu akciju radi animiranja javnosti u vezi s razornim posljedicama rodno zasnovanog nasilja i promoviranja spolne ravnopravnosti.

Kako je Feni kazala predsjednica Foruma žena Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo Fatima Skok Hadžović, cilj ove aktivnosti jeste upoznavanje žena o njihovim pravima, te podrška njihovoj borbi protiv društvenih anomalija.

– Prema nalazima istraživanja u BiH, više od polovine žena starijih od 15 godina bile su izložene nekom obliku zlostavljanja – ističe Skok Hadžović.

Istovremeno, potcrtava da je opredjeljenje SDP-a da se žene u BiH educiraju o načinima kako da se efikasnije suprotstave ugrožavanju njihovog vlastitog integriteta.

Na važnost djelovanja na planu eliminiranja rodno zasnovanog nasilja ukazao je i generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić, naglašavajući važnost podizanja svijesti o problemima s kojima se žene susreću u BiH, kao i na globalnom planu.

Po njegovim riječima, pored Sarajeva, ulične akcije su organizirane diljem BiH – u Mostaru, Tuzli, Bihaću, Novom Travniku, Bugojnu, Fojnici, Zenici, Kaknju, Maglaju, Odžaku, Brčkom, Zvorniku, Banjoj Luci, Gradišci i Rogatici.

(FENA) B.D.

http://ift.tt/2gYCy32