FENA Novost: Rana intervencija kod djece s posebnim potrebama može promijeniti život

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-02 14:29:32

Rana intervencija kod djece s posebnim potrebama može promijeniti život

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) – Rana intervencija namijenjena djeci s posebnim potrebama može im promijeniti život, poručeno je s okruglog stola ”Rana intervencija – sistemsko rješavanje potreba djece s teškoćama” koji je organiziran u Sarajevu u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. decembar.

To podrazumijeva spektar mjera i aktivnosti, a predsjednica Udruženja ”Život s Down sindromom FBiH” Sevdija Kujović poručuje da se u taj sistem moraju uključiti svi.

Pojašnjava da je rana intevencija program koji je u prvoj godini namijenjen roditeljima, a kasnije djetetu.

– Ulaganje u prve tri godine života, osim što mijenja život takvim osobama, smanjuje troškove u njihovoj odrasloj dobi – istakla je Kujović.

Navela je da u BiH nije uspostavljen sistem rane podrške na nivou države i da se time bave nevladine organizacije. Kaže da su te organizacije u proteklom periodu, putem donatorskih organizacija, mnogo uložile u razvijanje sistema, ali da je održivost uvijek upitna jer je svako dijete novi izazov.

Naglašava da pomoć države nije u potpunosti izostala, ali da nedostaje.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj istakla je značaj nevladinih organizacija, kojih ima veliki broj, a brinu o djeci s posebnim potrebama dodajući da zvanične institucije učestvuju u sufinansiranju.

– U Ministarstvu zdravstva nemamo namjenske fondove koji bi institucionalno na trajnim osnovama riješili ovo pitanje, ali što se tiče zdravstva kroz nadležne institucije ćemo poboljšati taj odnos prema djeci s posebnim potrebama, prvenstveno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kroz preventivne programe – rekla je Ademaj.

Već su poduzeli mjere u smislu davanja prioriteta djeci s posebnim potrebama prilikom prijema u ambulantama i brzine pružanja zdravstvenih usluga. Na kliničkim ustanovama, po riječima ministrice Ademaj, već imaju uspostavljen takav odnos prema toj djeci.  

Podsjeća da je nedavno završen osmogodišnji problem pružanja stomatoloških usluga djeci s posebnim potrebama.

– Stalno nešto radimo na tom planu jer moramo zbrinuti takvu djecu na adekvatan način, pogotovo u smislu zdravstvene zaštite – zaključila je Ademaj.

Okrugli sto organiziralo je Udruženje ”Život s Down sindromom FBiH”, s partnerskom organizacijom DUGA i Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo.

Time su se pridružili svjetskom pokretu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2h29An3