FENA Novost: Predsjednički izbori u Srbiji 9. travnja?

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-02 12:47:42

Predsjednički izbori u Srbiji 9. travnja?

BEOGRAD, 2. prosinca (FENA) – Izbori za predsjednika Srbije kako sada stvari stoje, održat će se  9. travnja, a drugi krug dva tjedna kasnije, doznaje “Blic”.

Ova vlada bi u kampanji za predsjednika mogla imati čak, tri svoja člana. Gotovo izvjestan je lider SPS-a, prvi potpredsjednik i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, izgledno je da će u utrku ući i lider SDPS-a, također potpredsjednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić. Međutim, još je uvijek najveća nepoznanica kandidat SNS-a i hoće li će to biti lider SNS-a i premijer Aleksandar Vučić. Iako se u Nemanjinoj 11. neslužbeno  navodi da bi zajedno s predsjedničkim mogli bi raspisani i izvanredni parlamentarni izbori, to je trenutno manje izgledno. Razlog više što ukoliko se premijer odluči da iz Nemanjine pređe na ‘Andrićev venac’, ne moraju biti raspisani izbori.

– Novi kandidat za premijera može biti imenovan bez izbora i njega izglasava Skupština. Trenutno vladajuća većina odnosno SNS ima većinsku podršku parlamenta. To nije neuobičajena stvar, primjera radi Italija je za jedan parlamentarni mandat promijenila nekoliko vlada – kaže za “Blic” Đorđe Vuković, programski direktor Cesida. Dodaje kako ne isključuje mogućnost da se Vučić kandidira, no da to za sobom povlači probleme.

Ipak, izglednije je da Vučić s pričom o izborima priprema teren za još jedan mandat Tomislava Nikolića ili će nekog trećeg uvesti u igru, zaključuje Vuković.

 

(FENA) I.B.

http://ift.tt/2fZKmnD