FENA Novost: Aida – Monumentalna operska open-air produkcija Placida Dominga u Beču

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-02 16:27:34

Aida – Monumentalna operska open-air produkcija Placida Dominga u Beču

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) – Legendarna operska zvijezda Plácido Domingo želio je povodom proslave 50. jubileja svog prvog scenskog nastupa napraviti nešto doista posebno – rezultat je monumentalna operska produkcija “Aida” na otvorenom koja će biti održana 18. juna 2017. u Beču.

Ta Verdijeva opera premijerno je izvedena 1871. povodom otvorenja Sueskog kanala. Zapamćena je ostala i legendarna izvedba na otvorenom u Beču 1924. pod dirigentskom palicom Pietra Mascagnija.

Planiranje monumentalne izvedbe Domingo je započeo prije dvije godine. Njome je, kao i ciklusom “Tri tenora”, operu želio približiti što široj javnosti, prije svega mladoj publici.

Plácido Domingo, koji je sa svojih 147 pjevanih uloga i 3.800 nastupa čak dva puta ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, ovom će izvedbom Aide, po vlastitim riječima, sebi ispuniti životni san.

– U okviru turneje koja slijedi posebno se radujem Beču, gdje sam prije tačno 50 godina, imao debitantski nastup u Bečkoj državnoj operi – rekao je Domingo.

Pred predivnom kulisom s ogromnim integrisanim LED ekranima nastupit će ukupno 800 izvođača: 90 članova orkestra, 150 horskih pjevača, 85 baletanki i baletana i preko 500 statista. Režiju spektakla preuzima Italijan Stefano Trespidi, a za scenografiju je odgovoran Austrijanac Manfred Waba.

U glavnim ženskim ulogama moći će se između ostalog vidjeti Kristin Lewis, Marie Jose Siri i Anna Pirozzi, dok su neke od muških uloga preuzimaju Fabio Satiro, Erwin Schrott te srpski operski pjevač Željko Lučić koji će uz Ambrogija Maestrija i Simonea Piazzola utjeloviti lik Amonasroa.

Ova monumentalna operska izvedba proputovat će u 2017. još i Pariz, Bazel, Amsterdam, Brisel, Štokholm, Hamburg, Minhen, Frankfurt, te Gelsenkirchen, najavljeno je iz EUROCOMM-PR Sarajevo.

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2gIfFSa