FENA Novost: Za RS dosadašnje postupanje Suda BiH izlazi izvan granica prava

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-01 15:36:00

Za RS dosadašnje postupanje Suda BiH izlazi izvan granica prava

BANJA LUKA, 1.decembra (FENA) – Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović razgovarao je danas u Banjoj Luci s predstavnicima Pravobranilaštva i Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove o problemu statusa državne imovine koja se nalazi pod zabranom raspolaganja. 

Razmatrano je pitanje pravnog statusa perspektivne vojne imovine koja je u vlasništvu RS-a te analizirane aktivnosti preduzete s ciljem zaštite interesa RS-a u postupku pred organima na nivou BiH, saopćeno je iz resornog entitetskog ministarstva.

-Sagovornici su se usaglasili da dosadašnje postupanje Suda BiH izlazi izvan granica prava, da nije utemeljeno na zakonu jer na nivou BiH ne postoji materijalno-pravni propis iz ove oblasti, te da je Sud BiH u potunosti zanemario Zakon o odbrani BiH, u kojem je jasno precizirano na koji način može doći do prijenosa vlasništva na imovini, s koje je skinuta zabrana raspolaganja, navodi se u saopćenju

Pored toga, izražena je zabrinutost jer Pravobranilaštvo BiH zahtijeva upis prava svojine na nekretninama bez, kako se dodaje, valjanog pravnog osnova koju su uređeni odgovarajućim zakonom.

Složenosti cjelokupne situacije doprinosi i stav Ureda Visokog predstavnika za BiH, koja u svojim pismima iznosi kontradiktorne stavove, derogirajući time zakone koje je nametnuo. 

Zaključeno je da će predstavnici RS-a, u narednom periodu, predložiti način za rješavanje nastalih problema kako bi se stvorile zakonske predpostavke za zaštitu svojine-teritorije RS-a, a da se istovremeno obezbijedi da Oružane snage BiH mogu koristiti perspektivnu vojnu imovinu na teritoriji Republike Srpske, u mjeri i u vremenskom periodu, za koje se procjenjeni da je to neophodno.

Sagovornici su izrazili stav da je ovakvo rješenje nužno, jer je neophodna pravna sigurnost – da se postupa na osnovu zakona i jednako u jednakim slučajevima.

S druge strane, rješavanje razmatranog problema nužno je uvesti u okvire prava i tako redukovati njegove eventualne političke implikacije, navodi se u saopćenju.

Pored predstavnika Ministarstva pravde RS, sastanku su prisustvovali Dušanka Majkić, poslanica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Danijela Novaković pravobraniteljka RS-a i svi zamjenici pravobranioca (sjedište zamjenika Banja Luka, Doboj, Prijedor, Foča, Trebinje, Istočno Sarajevo, Vlasenica), direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Miloš Komljenović.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2gYMfmd