FENA Novost: Vlada RS-a o međunarodnoj trgovini ugroženim divljim životinjama i biljkama

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-01 13:12:22

Vlada RS-a o međunarodnoj trgovini ugroženim divljim životinjama i biljkama

BANJA LUKA, 1.decembra (FENA) – Vlada Republike Srpske (RS) ne prihvata da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izdaje uvozno-izvozne dozvole na način kako je to predviđeno Prijedlogom odluke o uslovima i načinu provođenja Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim divljim životinjama i biljkama u BiH.

Tvrde da se time stvaraju pretpostavke za uspostavljanje nove organizacione jedinice i prijenos nadležnosti RS-a u ovoj oblasti.

Nakon razmatranja Informacije o provođenju Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka i provođenju projekta UNODC u BiH, iz entitetske vlade su zadužili svoje Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da obavijesti Sekretarijat CITES Konvencije da je upravni organ za provođenje CITES Konvencije u RS-u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Od Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a traže da nastavi započetu saradnju s UNODC-om i koordinira saradnju s nadležnim institucijama RS-a i Ministarstva sigurnosti BiH, do okončanja ovog projekta.

Vlada RS-a je također zadužila sve nadležne institucije da obavještavaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o postojanju istih ili sličnih projekata u RS-u ili projekata koji se djelimično odnose na provođenje CITES Konvencije u kojima učestvuju predstavnici iz RS-a, a provode se na nivou BiH, saopćeno je iz entitetske vlade. 

Zadužuju se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da redovno izvještavaju Vladu RS-a o provođenju drugih projekata čiji rezultati su očuvanje ili povećanje staništa zaštićenih vrsta životinja i biljaka.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2gYnlDe