FENA Novost: Vlada FBiH naložia strožu kontrolu korištenja poljoprivrednog zemljišta

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-01 14:26:24

Vlada FBiH naložia strožu kontrolu korištenja poljoprivrednog zemljišta

MOSTAR, 1. prosinca (FENA) – Vlada Federacije BiH usvojila je informacije o implementaciji Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Strategiji gospodarenja poljoprivrednim zemljištem za 2015. godinu.

Zaduženi su Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalni zavod za agropedologiju i Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove da uspostave informacijski sistem o poljoprivrednom zemljištu.

Kantonalnim ministarstvima nadležnim za poljoprivredu preporučeno je da, u okviru svojih mjerodavnosti, iniciraju donošenje karti upotrabne vrijednosti i programa gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem za sve organe lokalne samouprave koji to još nisu učinili.

Sve općine u Federaciji BiH moraju poduzeti sve mjere kako bi zapušteno poljoprivredno zemljište bilo vraćeno proizvodnji.

Vlada je zadužila Federalno pravnobraniteljstvo da, u suradnji s kantonalnim i općinskim pravobraniteljstvima, štiti državno poljoprivredno zemljište u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Kantonalnim ministarstvima mjerodavnima za poljoprivredu preporučeno je da striktno provode zakonske propise u skladu s planovima prostornog uređenja tamo gdje je promjena namjene zemljišta utvrđena na osnovu karte upotrabne vrijednosti poljoprivrednog zemljišta.

Federalna uprava za inspekcijske poslove i kantonalne poljoprivredne inspekcije trebaju, u suradnji s mjerodavnim kantonalnim ministarstvima, kontrolirati izdane suglasnosti za poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu.

Također, Federalna uprava za inspekcijske će izvršiti kontrolu uvjeta i načina korištenja sredstava ostvarenih na osnovu promjene namjene, zakupa i koncesija poljoprivrednog zemljišta, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

(FENA) R.G.

http://ift.tt/2gM22Sg