FENA Novost: U Sarajevu predstavljena knjiga ‘Najduža zima’ Kevina Sullivana

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-01 21:16:41

U Sarajevu predstavljena knjiga ‘Najduža zima’ Kevina Sullivana

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) – Promocija knjige “Najduža zima” (“The Longest Winter”) autora Kevina Sullivana, koja govori o dešavanjima u Sarajevu tokom zime 1992-1993., upriličena je večeras u sarajevskom Kamenom teatru 55.

Izdavač i jedan od promotora knjige Bojan Zec Filipović izjavio je da je Sullivan dugogodišnji prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine i poznavaoc bh. prilika, budući da je kao novinar pratio opsadu Sarajeva gdje je 1993. bio i ranjen.

Pojasnio je da je u knjizi prikazan pokušaj jedne britanske doktorice da evakuiše bolesno dijete iz Otesa u trenucima kada se to sarajevsko naselje nalazilo pred padom.

Zec Filipović je rekao da su, osim užasa u Sarajevu pod opsadom, u knjizi također predstavljene i “lične drame”, te ponašanje međunarodne zajednice u svemu tome.

Dodao je da knjiga predstavlja neku vrstu svjedočenja o hrabrosti i poštovanju prema sebi i prema životu koje je u Sarajevu tada postojalo, a što se u posljednje vrijeme pomalo gubi.

Novinarka Arijana Saračević-Helać rekla je da godi što je u knjizi prikazano da smo mi i tokom opsade bili isti kao i ljudi u civilizovanim zemljama.

Istakla je da je boli što se u BiH i 21 godinu nakon rata još uvijek živi u prošlosti, te da bi se trebali početi baviti svojom budućnošću jer ćemo samo tako početi bolje živjeti, što je i osnovna pouka romana.

Knjiga je već u prodaji u sarajevskim knjižarama u originalnom izdanju na engleskom jeziku, a u drugoj polovini decembra se očekuje objavljivanje i bh. prijevoda.

Promociji su prisustvovali visoki predstavnik Valentin Inzko i britanski ambasador u BiH Edward Ferguson.

Knjiga je predstavljena u Londonu u oktobru ove godine.

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2gRhWKf