FENA Novost: Savanović: Povećati transparentnost javnih nabavki u zdravstvenom sektoru

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-01 12:13:19

Savanović: Povećati transparentnost javnih nabavki u zdravstvenom sektoru

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) – Povećanje transparentnosti javnih nabavki, kvalitetne tehničke specifikacije bez favorizovanja proizvođača te shvatanje da niska cijena medicinskih sredstava ne podrazumijeva nužno i njihov  kvalitet, neki su od najbitnijih zaključaka analize javnih nabavki u Bosni i Hercegovini i Republici Češkoj u sektoru zdravstva.

Realizaciju ovog projekta i studijsku posjetu bosanskohercegovačkih stručnjaka Republici Češkoj u junu ove godine omogućilo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke.

Tanja Savanović iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kazala je medijima uoči okruglog stola “Javne nabavke u sektoru zdravstva: Kako unaprijediti sistem javnih nabavki?”, koji je danas u Sarajevu organizirao Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH), da Agencija uspijeva osigurati kvalitetna i sigurna medicinska sredstva lijekova na tržištu BiH.

To, istakla je, uspijeva zahvaljujući kontroli medicinskih sredstava prije nego što uđu u BiH te postmarketinškom kontrolom, odnosno prijavom neželjenih djejstava na medicinska sredstva.

– Bezbjednost pacijenata je jedan od naših glavnih aduta – naglasila je Savanović i skrenula pažnju da Agencija u praćenju neželjenih djejstava medicinskih sredstava nije, i ne može biti sama.

– U taj proces uključeni su i oni koji raspisuju javne nabavke, fondovi zdravstva, bolnice, ministarstva zdravlja kao i sami zdravstveni radnici i pacijenti – pojasnila je, istakavši da od svih njih zavisi koliko će medicinska sredstva na tržištu BiH biti sigurna.  

Poredeći sistem javnih nabavki BiH s Republikom Češkom, zaključila je da nema nekih bitnih razlika, s tim da je sistem javnih nabavki nešto više transparentan u ovoj zemlji članici Evropske unije.

Potpredsjedavajuća Odbora direktora TIBiH Aleksandra Martinović podsjetila je da je u BiH krajem 2014. stupio na snagu novi Zakon o javnim nabavkama, koji je u značajnoj mjeri drugačiji u odnosu na prethodne propise, uz ocjenu  da novi zakon nije uspio da riješi sve probleme, iako je donio određene pomake u pogledu obuhvata cijelog ciklusa nabavke.

Pojasnila je da se prethodni propisi odnosili samo na segmente do potpisivanja ugovora, a da sada novi Zakon o javnim nabavkama daje mogućnost civilnom društvu kontrolu čitavog postupka.

Ukazala je na još jednu pozitivnu stvar koji je donio novi zakon, a to je uspostavljanje centralnog portala javnih nabavki, koji sada objedinjuje mnogo veći broj informacija u odnosu na prethodni.

Međutim, istakla je da su i dalje prisutni brojni problemi, između ostalih, sistem pravne zaštite, teška finansijska situacija zdravstvenog sektora te favorizovanje određenih ponuđača.

Zaključila je da, u usporedbi s Republikom Češkom, BiH ima veći stepen centralizacije javnih nabavki u zdravstvenom sistemu, što je bitno jer to omogućava postizanje eventualno nižih cijena lijekova i medicinskih sredstava.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2fIdcu8