FENA Novost: Pro-Budućnost: Projekti udruženja žrtava rata na procesima pomirenja

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-01 13:09:07

Pro-Budućnost: Projekti udruženja žrtava rata na procesima pomirenja

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) – Svečano potpisivanje ugovora o realizaciji projekata drugog poziva za udruženja žrtava rata, u okviru projekta Pro-Budućnost, upriličeno je danas na Ilidži.

U okviru ovog poziva odobreno je sedam projektnih prijedloga  od oko 28.000 KM. Računajući i sredstva dodijeljena na prvom pozivu putem projekta PRO-Budućnost dodijeljeno je više od 48.000 KM udruženjima žrtava rata, koja su spremna da rade na procesima pomirenja i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini.

Udruženja kojima su odobreni projekti će svojim aktivnostima podstaknuti i promovirati procese pomirenja kroz obrazovanje, javne diskusije, javna govorenja žrtava rata, sport i druge oblasti. Projekti će biti realizirani u Bileći, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Modriči, Mostaru, Višegradu, Zenici i Derventi.

– Završen je drugi javni poziv za udruženja žrtava rata i danas su se okupili oni čiji su projekti prošli. Riječ je o sedam udruženja žrtava rata iz navedenih zajednica i oni su danas došli potpisati ugovore i s implementatorom, Catholic Relief Servicesom (CRS) BiH i partnerskom organizacijom Mozaik, koja tehnički implementira grantove, dogovoriti sve procedure u vezi s kvalitetnom implementacijom projekta, kazala je Feni službenica za komunikacije Catholic Relief Services (CRS) BiH Renata Dlouhi-Kastelic.

Dodala je da je “u 60 općina širom BiH Projekt izgradnje povjerenja i pomirenja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pod nazivom Pro-Budućnost radi s različitim skupinama građana od kojih su jedni članovi udruženja žrtava rata iz cijele BiH”.

– Oni su aktivno uključeni od samog početka projekta, dakle već četvrtu godinu djeluju u okrivu projekta Pro-Budućnost, kao zagovarači i voditelji aktivnosti koju unapređuju povjerenje i pomirenje ne samo u njihovim zajednicama nego i šire kroz suradnju s drugima, kazala je Dlouhi-Kastelic.

Naglasila je  da je “projekt prepoznao snagu tih udruženja i njihovu dobro volju, tako da evo već  drugi put dodjeljuje grantove za ova udruženja za aktivnosti koje su oni sami osmislili”.

Selekciju projekata vršili su predstavnici partnerskih organizacija u okviru projekta Pro-Budućnost.

Pro-Budućnost je projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Projekt implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2gYq27R