FENA Novost: Kongres “Tehnologija i inovacije za svjetliju budućnost” u Sarajevu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-01 12:22:11

Kongres “Tehnologija i inovacije za svjetliju budućnost” u Sarajevu

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) – Projekt zapošljavanja mladih (YEP) suorganizator je kongresa „Tehnologija i inovacije za svjetliju budućnost“ koji od 1. do 4. decembra u Sarajevu organizira najveća svjetska profesionalna organizacija, Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE).

U okviru kongresa bit će održana i prezentacija rezultata takmičenja u tehničkim inovacijama koji su organizirali IEEE i YEP, uz podršku vlade Švicarske. U takmičenju učestvuje 13 studentskih timova s osam elektrotehničkih, mašinskih, ekonomskih i IT fakulteta iz Banje Luke, Mostara, Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Tuzle i Zenice.

Profesor elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike u Melburnu Edhem Edi Čustović  istakao je da je cilj kongresa informiranje mladih u Bosni i Hercegovini o mogućnostima i prilikama koje mogu realizirati  putem najvećeg svjetskog profesionalnog udruženja, Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) koje djeluje u 160 zemalja i okuplja više od 420.000 članova.

 – Kongres okuplja veliki broj svjetskih stručnjaka iz oblasti tehničkih nauka koji će u naredna četiri dana raspravljati o temi od posebnog interesa za studente i mlade profesionalce: razvoj karijere, inovacije, preduzetništvo. Ovim će se kreirati platforma za kontinuiranu saradnju, omogućavajući studentima i mladim profesionalcima u oblasti tehničkih nauka razvoj novih, kreativnih ideja u saradnji s globalnom IEEE zajednicom – kazao je Čustović.

Naglasio je da BiH  ima talente, ali je problem u resursima koje BiH nema a druge zemlje imaju.

Osnivač Fondacije CityOS Ceco Gaković kazao je da je kroz ovo takmičenje pružena stručna podrška za 13 timova studenata-inovatora na elektrotehničkim fakultetima univerziteta u Istočnom Sarajevu, Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci te Burch univerziteta, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru te Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 – Cilj takmičenja u inovacijama, „YEP/IEEE Innovation Hackathon“, nije jednokratna intervencija, već razvoj modela čija realizacija se očekuje i u narednim školskim godinama. Kroz ovaj proces, YEP nastoji dati doprinos unapređenju obrazovnog procesa na visokoškolskim institucijama u BiH radi promocije preduzetništva i osiguranja znanja i vještina koje će mladima pomoći integraciju na tržište rada po završetku studija – izjavio je Gaković.

Na samom predstavljanju, inovacije će biti ocijenjene od panela stručnjaka, uključujući i investitore spremne da pruže podršku u primjeni najperspektivnijih rješenja.

Projekt zapošljavanja mladih će nastaviti pružati stručnu i finansijsku podršku timovima čije inovacije demonstriraju potencijal za zapošljavanje mladih i rješavanje problema specifičnih društvenih grupa.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2fUNpx6