FENA Novost: EUFOR: Produžetak plana za uništavanje naoružanja

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-01 10:48:11

EUFOR: Produžetak plana za uništavanje naoružanja

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) – U Sarajevu je 30. novembra i 1. decembra održana “Radionica o naoružanju”.

Zajednički domaćini konferencije su bili Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i EUFOR, a cilj je bio produženje sadašnjeg “Master plana” za rješavanje pitanja naoružanja.

Događaju su prisustvovali predstavnici EUFOR-a, OSCE-a, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), NATO štaba u Sarajevu, Evropske unije, kao i delegati iz SAD-a, UK-a, Austrije, Njemačke i Švicarske.      

Otvarajući tu dvodnevnu radionicu, komandant EUFOR-a generalmajor Schrötter je izjavio: “Glavni cilj ove dvodnevne konfernecije je osigurati kontinuiranu međunarodnu saradnju i zbog toga je potrebno da razgovaramo i razmotrimo svoj angažman.”

Radionica je bila platforma za razgovor koji je rezultirao dogovorom postignutim unutar međunarodne zajednice o produženju angažiranja na “Master planu”, saopćeno je iz EUFOR-a. 

Taj pozitivni ishod će biti predstavljen kao usaglašeni prijedlog međunarodnog partnera na sastanku Strateškog komiteta 5. decembra 2016. godine. Cilj “Master plana” je upravljanje zalihama, provjera zaliha uz obilježavanje i popisivanje i sigurno skladištenje ili uklanjanje svih viškova naoružanja i municije u BiH.

Bosna i Hercegovina još uvijek ima znatne količine viškova vojnog malog oružja. Trenutno je u pitanju  više od 60.000 komada malog oružja koje je potrebno zvanično popisati ili sigurno ukloniti. Firma “Small Arms Survey” (SAS) će popisati i zvanično obilježiti svaki komad lakog oružja koji je je za operativnu upotrebu.

EUFOR “Althea” nastavlja pružati stručne savjete kroz svoj program za osposobljavanje i obuku. EUFOR “Althea” pruža podršku BiH zajedno s drugim članovima međunarodne zajednice kako bi se izgradila sposobnost BiH za upravljanje prevelikim zalihama municije i oružja.

Osim postizanja sigurnog i stabilnog okruženja u BiH, eventualno uklanjanje svog neupotrebljivog oružja će osloboditi mnogo vojnika OSBiH koji su sada raspoređeni na zadatke stražarenja i održavanja na 30 lokacija za skladištenje oružja u cijeloj BiH.   

U okviru Operacije EUFOR “Althea” trenutno služe vojnici iz 15 zemalja članica EU i pet partnerskih zemalja. Primarni zadaci su pružanje podrške Oružanim snagama BiH pri osposobljavanju i obuci i BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, kao i pružanje podrške sveobuhvatnoj strategiji EU za BiH.   

(FENA) J.Č.

http://ift.tt/2goGixY