FENA Novost: Ćupina: Neprihvatljivu odredbu brisati iz zakona

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-01 13:57:20

Ćupina: Neprihvatljivu odredbu brisati iz zakona

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) – Federalni poslanik Faruk Ćupina uputio je danas u parlamentarnu proceduru prijedlog za izmjene zakona o Komisiji za vrijednosne papire u FBiH radi brisanja odredbe koja članove ove komisije amnestira od krivične odgovornosti.

Očekuje da će njegov prijedlog doći u ovom mjesecu na dnevni red Predstavničkog doma, čiji je on član, te dobiti podršku većine članova Parlamenta.

Iz Zakona, naglašava Ćupina, treba brisati sadašnji član koji glasi da predsjednik, zamjenik predsjednika, članovi Komisije i zaposleni u Komisiji, kao i osobe koje obavljaju poslove po nalogu Komisije, ne mogu biti gonjeni za krivična djela niti se smatrati odgovornim u građanskopravnom postupku za bilo koje radnje koje su izvršili u dobroj vjeri u toku izvršenja zadataka iz okvira svojih ovlaštenja. Komisija će obeštetiti svoje zaposlenike u pravnim postupcima pokrenutim protiv zaposlenika za radnje koje su obavili u dobroj vjeri u toku izvršavanja svojih dužnosti i u okviru svojih ovlaštenja, navedeno je također.

Ćupina naglašava da ova odredba narušava pravilo o ustavnopravnoj ravnopravnosti građana Federacije BiH.

To je problematizirao i u Predstavničkom domu koji je zasjedao u protekla dva dana, kada se ispostavilo da Komisija za vrijednosne papire nije jedina institucija čije uposlenike zakon štiti na sličan način.

Apsolutno je to neprihvatljivo, rekao je ovaj poslanik i u današnjoj izjavi za Fenu najavio da priprema i druge odgovarajuće akte.

Na sjednici Predstavničkog doma u protekla dva dana, deklarativno su se sa Ćupinom (Savez za bolju budućnost BiH) složili poslanici Ismet Osmanović (Stranka demokratske akcije) i Jusuf  Bubica (Bosanskohercegovačka patriotska stranka – Sefer Halilović), a bilo je i još glasova podrške.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2gLWCXq