FENA Novost: Cerar ne razmišlja u prijevremenim izborima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-01 22:50:44

Cerar ne razmišlja u prijevremenim izborima

LJUBLJANA, 1. prosinca (FENA/Hina) – Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak da trvenja u koalicijskim vladama nisu neuobičajena i vjeruje da će tri stranke koje čine njegovu koaliciju nastaviti surađivati unatoč razlikama u pogledu na reformu zdravstva.

“U svakoj koaliciji nastaju trvenja, no ja o prijevremenim izborima ne razmišljam, nastavit ćemo započetim putem”, kazao je Cerar na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade na kojoj su ministri dviju drugih koalicijskih stranaka glasali protiv prijedloga njegove stranke da ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc zadrži položaj i da se sporazum o povećanju plaća liječnicima ispoštuje.

Na sjednici je odobreno da ministrica za zdravstvo sa sindikatom liječnika Fides potpiše sporazum kojim će se osigurati 40 milijuna eura za zapošljavanje novih liječnika u javni zdravstveni sustav u kojem nedostaje više od tisuću, te nastaviti pregovori o povećanju njihovih plaća, nakon štop su liječnici nedavno dva tjedna štrajkali.

Protiv prijedloga Cerara i njegove stranke glasali su ministri Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) koje vodi ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, te Socijalni demokrati (SD) ministra poljoprivrede Dejana Židana.

Te stranke strahuju da sporazum s liječnicima znači raspad sustava plaća u javnom sektoru i da može izazvati prosvjede i pad državnog proračuna.

Cerar tvrdi da se radi o strukturnim promjenama u zdravstvu i “modernizaciji” postojećeg zdravstvenog sustava.

Erjavec i Židan strahuju da Cerar otvara put prema “privatizaciji” zdravstvenog sustava unatoč koalicijskom ugovoru od prije dvije godine da će koalicija “jačati javno zdravstvo i njegovu dostupnost svima”.

Erjavec je u četvrtak popodne na posebnoj konferenciji za novinare izrazio zabrinutost budućim djelovanjem koalicije, ali nije ponovio prijetnju da će njegova stranka izaći iz vlade koju je zadnjih dana zbog kontroverzi u zdravstvu i Cerarove potpore sadašnjoj ministrici Milojki Kolar Celarc više puta javno iznosio. Izrazio je međutim bojazan da “put put kojim ide Cerar ne jamči normalan rad vlade”.

Erjavčeva stranka drži da se plaće povećavaju “elitnoj skupini” među liječnicima, a zanemaruju se umirovljenici, ostali zaposleni u javnom sektoru, te siromašni građani.

Liječnički sindikat zamrznuo je na dva mjeseca započeti štrajk, nakon obećanja da će se nastaviti razgovori o povećanju njihovih plaća, a u sustav odmah ubaciti oko 40 milijuna eura. Prema tvrdnjama sindikata, prosječna plaća liječnika u Sloveniji u javnom zdravstvu iznosi 1900 eura neto, mlađi liječnici dobivaju od 1400 do 1600 eura, a problem je da su svi opterećeni zbog velikog broja pacijenata kojima se ne mogu posvetiti kako bi trebalo.

Ankete zadnjih tjedana pokazale su da 70 posto slovenske javnosti štrajk nije podržalo i tuže se da u sustavu nabave i naručivanja pacijenata postoje devijacije i korupcija.

 

(FENA) I.B.

http://ift.tt/2gRg9oa