FENA Novost: Predstavljen prijevod knjige o Radovanu Karadžiću autora Roberta Donie

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-30 14:53:14

Predstavljen prijevod knjige o Radovanu Karadžiću autora Roberta Donie

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) – Prijevod knjige “Radovan Karadžić – Uzroci, postanak i uspon genocida u BiH” autora Roberta Donie predstavljen je danas u Akademiji nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu.

U knjizi su govorili prof. dr. Mustafa Imamović, dr. Latinka Perović, prof. dr. Zdravko Grebo i dr. Dragan Markovina, a moderator je bio dopisni član ANUBiH Mirko Pejanović.

Istaknuto je da se radi o studiji koja je napisana znanstveno, a istovremeno i čitkim eseističkim stilom te kao takva razumljiva i za opću populaciju. Naglašena je i profesionalnost i preciznost kojom je knjiga urađena. Okarakterizirana je kao umjetnička i naučna literatura o ratu u BiH i velikim žrtvama koji je on proizveo, a za autora je rečeno da je odlični poznavalac BiH. Kako je naglašeno, to je univerzalno djelo koje govori o tome kako demokracija može da se zloupotrijebi u opasne ciljeve.  

Autora te knjige Roberta Donia raduje činjenica da je knjiga prevedena na bosanski jezik i kao takva pristupačna i čitaocima u BiH.     

Robert Donia je profesor na Univerzitetu u Michiganu (SAD). Poznat je i kao ekspert u sudskim procesima Haškog tribunala, kao što su bili procesi protiv Slobodana Miloševića, Momčila Krajišnika, a bio je i ekspert pri suđenju Radovanu Karadžiću.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2gV3kxk