FENA Novost: U formi nacrta odobrene izmjene Zakona o tržištu vrijednosnih papira

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-29 17:43:36

U formi nacrta odobrene izmjene Zakona o tržištu vrijednosnih papira

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) – Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na vanrednoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu vrijednosnih papira.

Prema obrazloženju predlagača, Federalne vlade, razlozi za donošenje ovog zakona su u tome što je trebalo ugraditi preporuke Akcionog plana za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, a s ciljem harmoniziranja sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preporukuma radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF).

Radi se o zakonu malog obima sa zapravo samo jednim bitnim rješenjem, obrazloženo je iz Vlade.

Naime, kod sticanja udjela i imenovanja, propisani su uvjeti koji bi trebali da isključe osobe za koje postoje pravne posljedice osude i za koje postoji osnovana sumnja da su učestvovale u pranju novca, finansiranju terorizma i ili korupciji.

Nakon odobravanja nacrta zakona o izmjenama i dopunama ovog zakona, poslanici su upoznati s Dokumentom okvirnog budžeta FBiH za naredne tri godine.

Prema Vladinom obrazloženju, u dokumentu je ujedno preliminarni nacrt budžeta za narednu godinu.

Prema podacima i projekcijama ovlaštenih institucija, projicirani rast BDP-a za 2016. godinu je 3,2% za BiH, dok je taj pokazatelj za isto razdbolje u Federaciji BiH 3,9%.

U narednim godinama očekuje se rast BDP-a u BiH od 3,5% u 2017. godini, 3,7% u 2018. godini i 3,8% u 2019., dok su prognoze za Federaciju BiH nešto optimističnije te se očekivani rast BDP-a kreće od 4,9% u 2017. godini, zatim 6,5% u 2018. i 4,6% u 2019. godini.

Jačanje ekonomskog rasta bi trebalo neminovno dovesti i do porasta prikupljanja javnih prihoda, odnosno poreznih prihoda u budžete svih nivoa vlasti u BiH.Prema projekcijama za 2017. godinu, ukupni javni prihodi će iznositi oko 7.869 miliona KM, za 2018. godinu 8.108 miliona KM i za 2019. godinu 8.305 miliona KM te će u BDP-u učestvovati s približno 25%, navedeno je u Dokumentu okvirnog budžeta FBiH za naredne tri godine.

Nakon što su poslanici upoznati o tim dokumentom, sjednica Predstavničkog doma je prekinuta i bit će nastavljena sutra preostalom tačkom dnevnog reda “Izbori i imenovanja” u čijem je okviru predložena odluka o imenovanju Upravnog odbora Agencije za bankarstvo FBiH.

Tu odluku je u parlamentarnu proceduru uputila Federalna vlada predloživši da u petogodišnjem mandatu ovog upravnog odbora budu: Ljerka Marić, Meliha Bašić, Samir Bakić, Želimira Raspudić i Velid Efendić.

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2gCpOCx