FENA Novost: Poboljšati prava osoba s invaliditetom u BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-29 14:53:08

Poboljšati prava osoba s invaliditetom u BiH

SARAJEVO/BRISEL, 29. novembra (FENA) – Osobe s invaliditetom u Bosni i Hercegovini još se suočavaju s mnoštvom prepreka u pristupačnosti, obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i spadaju u najugroženiju i najranjiviju kategoriju društva, ocijenio je danas predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić.

O pravima osoba s invaliditetom govorio je u okviru Interparlamentarne konferencije o sprečavanju diskriminacije osoba s invaliditetom u regionu u procesu proširenja Evropske unije (EU), koja je danas završena u Briselu.

Bojić je kazao da postoji opredjeljenje bh. vlasti da se status ovih osoba u društvu poboljša, a podsjetio je i da je Vijeće ministara, s ciljem jačanja saradnje svih nivoa vlasti, uspostavilo Vijeće za osobe s invaliditetom BiH, no ovlaštenja i resursi su nedovoljni da osiguraju kvalitetniji položaj ove populacije.

Kako je zaključio potrebno je ujednačiti praksu u primjeni zakona i jasno definirati djelokrug javnih organa vlasti u entitetima, distriktu, kantonima, gradovima i općinama koje rade s osobama s invaliditetom.

Također, podvukao je da je neophodno osigurati dosljednu primjenu do sada donesenih propisa o osobama s invaliditetom, te postići bolju koordinaciju, razmjenu informacija i iskustava svih organa vlasti, kao i nevladinih organizacija, koje se bave pitanjem ove populacije.

Ovom skupu prisustvovao je i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH, a okupila je predstavnike parlamenata iz zemalja u procesu pristupanja EU, poslanike Evropskog parlamenta te eksperte i predstavnike nevladinog sektora.

Skup je organizirala Jedinica za predpristupno djelovanje Evropskog parlamenta u saradnji s Komitetom za zapošljavanje i socijalna pitanja i Komitetom za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2gstBQ5