FENA Novost: Crnadak na Ministarskom sastanku zemalja Višegradske grupe i zapadnog Balkana

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-29 16:08:08

Crnadak na Ministarskom sastanku zemalja Višegradske grupe i zapadnog Balkana

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) – Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je, u okviru dvodnevne posjete Poljskoj, danas učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Višegradske grupe i zapadnog Balkana, koji je održan u Varšavi, Republika Poljska.

Višegradska grupa je regionalna multilateralna organizacija koja okuplja Poljsku, Mađarsku, Slovačku i Češku, a za osnovni cilj ima jačanje procesa evropskih integracija. Sastanak se održava pod okriljem predsjedavanja Poljske ovom organizacijom, a centralna tema sastanka je “Centralna Evropa i Balkan: bezbjedni u sve nesigurnijem svijetu? Kako se suočiti s novim izazovima?”.

Ministar Crnadak prisutnima se obratio na temu regionalne bezbjednosti, naglasivši važnost regionalne saradnje koja, iako postoji, mora da jača, kako bi se što bolje odgovorilo izazovima s kojim se, ne samo zapadni Balkan, već i cijela Evropa susreću.

– Male države poput Bosne i Hercegovine ne mogu biti ključni igrači u borbi protiv globalnih prijetnji, ali mogu dati značajan doprinos miru i bezbjednosti, kroz konstruktivnu ulogu u regionalnim strukturama. Zbog toga je zajednička akcija i saradnja između Evropske unije i zapadnog Balkana izuzetno važna i od međusobne koristi, te je istodobno preduslov za bezbjednost na cijelom kontinentu. Moramo zajedno sarađivati, naročito u svjetlu današnjih bezbjednosnih izazova, poput terorizma i migrantske krize – zaključio je ministar Crnadak tokom obraćanja.

Osim ministara vanjskih poslova zemalja Višegradske grupe i zapadnog Balkana, sastanku je prisustvovala i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Po završetku sastanka, ministar Crnadak putuje u Beč, gdje će se kasnije u toku dana susresti s ministrom za Evropu, integracije i inostrane poslove Republike Austrije Sebastijanom Kurcom, s kojim će zajedno učestvovati na ceremoniji zatvaranja „Godine kulture Austrija-BiH 2016“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2fMHrOY