FENA Novost: U Briselu konferencija o sprečavanju diskriminacije osoba s invaliditetom

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-28 13:05:42

U Briselu konferencija o sprečavanju diskriminacije osoba s invaliditetom

SARAJEVO/BRISEL, 28. novembra (FENA) – Najbolje prakse sprečavanja diskriminacije osoba s invaliditetom bit će predstavljene tokom dvodnevne Interparlamentarne konferencije o sprečavanju diskriminacije nad ovim osobama u zemljama regije u procesu proširenja Evropske unije (EU) koja se 28. i 29. novembra održava u Briselu.

Parlamentarci iz zemalja regije, među kojima su i bh. parlamentarci predsjedavajući i zamjenik Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić i Halid Genjac, bit će upoznati i sa strateškim dokumentima iz ove oblasti.

Također, na ovom skupu bit će predstavljena Evropska strategija za osobe s invaliditetom od 2010. do 2020. godine, a bit će riječi i o osmišljavanju, te provođenju i nadzoru politike EU u vezi s invalidnošću.

Predviđeno je i obraćanje eksperata o provođenju Konvencije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima osoba sa invaliditetom, kao i o pristupu zapošljavanju, javnim službama i obrazovanju ovih osoba, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Konferenciju organizira Jedinica za pristupno djelovanje Evropskog parlamenta u saradnji s Komitetom za zapošljavanje i socijalna pitanja i Komitetom za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2gnt165