FENA Novost: Prezentiran projekt “BH Roma Arhiv”

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-28 14:04:11

Prezentiran projekt “BH Roma Arhiv”

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) – Na konferenciji „Kulturno historijsko nasljeđe Roma u Bosni i Hercegovini“, koja je danas održana u Sarajevu,  prezentiran je projekt „BH Roma Arhiv“, te identificirani naredni koraci u cilju izrade edukativnog materijala koji bi se koristio za predmete historija, kultura, jezik i književnosti.

Predstavnici brojnih bh.institucija, muzeja, arhiva, ministarstva obrazovanja, civilnih poslova, nauke i kulture, Misije OSCE-a u BiH istakli su značaj projekta koji će se zasnivati na prikupljanju arhivske građe koja potencijalno sadrži građu o životu Roma u BiH, njihovom kulturno-historijskom naslijeđu.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore je istakao da je projekt izuzetno važan, s obzirom na to da je romska zajednica  marginalizirana, diskriminirana, a kulturno i historijsko naslijeđe Roma je osnova njihovog kolektivnog identiteta i jedino kroz mogućnost da zaštite, ožive, razviju i promoviraju ovakvo naslijeđe, “ova istinski jedinstvena zajednica može ostvariti svoja fundamentalna prava i slobode”.

–  Sadašnji i budući istraživači historijskog i kulturnog naslijeđa Roma u BiH moraju imati nesmetan pristup postojećoj arhivskoj građi, jer će njihov rad i rezultati dovesti do smanjenja stereotipa i predrasuda o sugrađanimaromske nacionalnosti – kazao je Moore i dodao da će Misija OSCE-a ostati pouzdan partner projekta.

Direktorica Udruženja “Kali Sara”, Sanela Bešić kazala je da nema pouzdanih informacija u kojim se arhivskim fondovima može naći materijal o romskoj kulturi i tradiciji, iako je pronađena oskudna građa, ali je izuzetno važna.

Navela je da su Romi na prostorima Balkana, u BiH, došli u vrijeme Osmanlija, te je stoga potrebno istražiti osmanski i austrougarski period, a za to su potrebni ljudi, stručnjaci orijentalisti, germanisti koji znaju jezik i pismo iz tog perioda.

Iako Arhiv BiH, baštini kulturno naslijeđe svih naroda BiH, direktor ove institucije Saša Klepić kaže da je veoma mali broj fondova koji se odnose na romsku populaciju, stoga je potrebno istražiti sve fondove arhiva koji čuvaju građu i angažirati istražitelje  da  bi došli do zajedničkog cilja.

Projekt organizira udruženje “Kali Sara – Romski informativni centar” uz finansijsku pomoć Fonda otvoreno društvo BiH i OSCE-a u BiH.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2gy0AVT