FENA Novost: U Zenici brojne manifestacije i svečanosti u povodu Dana =?utf-8?Q?dr=C5=BEavnosti?=

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-25 12:46:13

U Zenici brojne manifestacije i svečanosti u povodu Dana državnosti

ZENICA, 25.novembra (FENA) – U okviru obilježavanja 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Zenici je organizirano više prigodnih manifestacija i svečanosti.

Djeca iz obdaništa i vrtića JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica obilježili su Dan državnosti BiH priredbom u vrtiću ”Radost”, gdje su govorila i pjevala stihove i pjesme, plesala i igrala se, a najmlađi su pokazali šta znaju o domovini i kako se domovina voli.

Danas su brojne delegacije položile cvijeće na Partizansku spomen- konsturnicu u parku “Papirna” uz prigodno obraćanje  predstavnika Udruženja  antifašista i boraca NOR-a Zenice, a nakon završetka ove ceremonije delegacije i građani su tradicionalno položili cvijeće na centralno gradsko Spomen-obilježje “Kameni spavač”.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine tradicionalno je obilježen održavanjem manifestacije “6. predškolske igre ZDK”, koja se održava u Gradskoj areni Zenica.

Sinoć je u velikoj dvorani Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održana tradicionalna  akademija u povodu obilježavanja 25. novembr, Dana državnosti BiH, na kojoj je o značaju ovog datuma govorio premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević.

– Ova zemlja priprema se da u dogledno vrijeme postane članica Evropske unije, da ide naprijed ka integracijama, a ne nazad ka separaciji i odvajanju. Vizija je da ZDK postane savremena evropska regija ugodna za život i rad i atraktivna za investicije, koja svoj održivi razvoj temelji na industrijskim i ljudskim potencijalima te bogatom kulturno-historijskom naslijeđu i čistom okolišu – kazao je Galijašević.

Akademiji povodom Dana državnosti prisustvovala je i potpredsjednica Parlamenta Federacije BiH Vesna Švancer, ministri Vlade Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici vjerskih i kulturnih zajednica, istaknuti javni radnici, te brojni građani Zenice.

(FENA) E.F.

http://ift.tt/2gGPVJa