FENA Novost: Rešić: U općinama RS-a se poštuje ravnopravna zastupljenost svih naroda

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-25 11:20:12

Rešić: U općinama RS-a se poštuje ravnopravna zastupljenost svih naroda

BANJA LUKA, 25.novembra (FENA) – Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske (RS) Lejla Rešić tvrdi da se u tom bh.entitetu poštuje član Zakona o lokalnoj samoupravi koji govori o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u organima lokalne zajednice.

Rešić je navela da u tom pogledu ne očekuje probleme u primjeni i novog Zakona o lokalnoj samoupravi, jer, ustvrdila je, nije bilo velikih poteškoća ni u ranijem periodu.

-Pojedinačno su se dešavale određne poteškoće, a primjera radu u protekle četiri godine imali smo jedan takav slučaj. Vjerujemo da toga neće biti u narednom periodu – istakla je ona na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Rešić navodi da neće biti otpuštanja u lokalnim zajednicama, iako je zakonom definirano da broj zaposlenih u lokalnim upravama treba da bude tri radnika na hiljadu stanovnika, ne računajući funkcionere i zaposlene u vatrogasnim službama.

U narednih godinu i po dana, lokalne zajednice treba da usklade stanje s tim odredbama zakona.

Novim Zakonom o lokalnoj samoupravi u RS-u, koji sutra stupa na snagu, otvorena je mogućnost međuopćinske saradnje, koja podrazumijeva da će lokalne zajednice moći osnovati zajedničko komunalno preduzeće, kao i da male općine koriste usluge inspekcije većih centara, a sve to bi trebalo da smanji troškove u nerazvijenim sredinama 

Definirano je i da lokalna zajednica može dobiti status grada, iako nema više od 50.000 stanovnika, ali ukoliko je izrazito razvijena i stopa zaposlenih osoba u općini iznad entitetskog prosjeka.

(FENA) E.F.

http://ift.tt/2fYI7RW