FENA Novost: Unaprijediti vjerski turizam svih konfesija u RS-u

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-24 15:24:08

Unaprijediti vjerski turizam svih konfesija u RS-u

BIJELJINA, 24.novembra (FENA) – U Republici Srpskoj (RS) postoje brojni vjerski objekti, različitih konfesija, koji nisu na odgovarajući način turistički valorizirani i potrebno je raditi na unapređenju ovog oblika turizma.

Savjetnik u Ministarstvu trgovine i turizma Aleksandar Đurić rekao je danas u Bijeljini, na konferenciji posvećenu vjerskom turizmu u RS-u, da taj resor nastoji da promovira vjerski turizam, te da ukaže na turistički potencijal vjerskih objekata koji postoje širom RS-a.

Potrebno je, kazao je, afirmirati sve religije koje postoje u RS-u te da su najdominantnije pravoslavne crkve i manastiri, ali da je potrebno pažnju posvetiti i drugim vjerskim objektima na ovim prostorima, jer su značajni za turizam.

Konferencija ”Vjerski turizam u RS” održana je kako bi se sagledalo aktuelno stanje u vjerskom turizmu, problemi s kojima se susreću nosioci turističkih sadržaja u ovoj oblasti, kao i perspektivama za budući razvoj. 

Predstavljeni su programi vjerskog turizma u RS-u, a razgovarano je i o turističkoj valorizaciji vjerskih objekata, vjerskom turizmu kao važnom faktoru prepoznavanja i promocije sistema društvenih vrijednosti, zdravstvenim razlozima za posjetu vjerskim objektima, vjerskom turizmu nacionalnih manjina, kao i promociji nematerijalne baštine, manastira i samostana u RS-u, saopćeno je iz Ministarstva trgovine i turizma RS-a.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2fv8uOP