FENA Novost: Ulična akcija “Odobravaš li rodno zasnovano nasilje?”

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-24 13:43:37

Ulična akcija “Odobravaš li rodno zasnovano nasilje?”

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) – Fondacija CURE poziva formalne/neformalne grupe da se sutra priključe uličnoj akciji pod sloganom “ODOBRAVAŠ LI rodno zasnovano nasilje?” koju organizuju povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Poruka koju žele prenijeti javnosti jeste da aktivistkinje, feministkinje i braniteljice ženskih ljudskih prava NE podržavaju nasilje i smatraju da treba graditi društvo u kojem će vladati nulta tolerancija na nasilje koje se dešava nad ženama, djevojkama, djevojčicama i svemu drugome i drugačijem.

Nažalost, u bh. društvu nasilje je svakodnevna pojava, a većina građana će reći da ne odobrava nasilje, ali uvijek će i naći način da ga opravda, navode iz Fondacije CURE.

Svi su čuli rečenicu koja počinje s “ne odobravam nasilje ali…” i zatim niz tvrdnji i stavova koji govore da se u društvu opravdava nasilje, da opravdavamo nasilnike i na neki način da je nasilje preporučeni model ponašanja.

Uličnom akcijom će takođe najaviti događaje kojom će ženska mreža BiH (čija je koordinirajuća organizacija Fondacija CURE) obilježiti kampanju 16 dana aktivizma, dati osnovne informacije o kampanji i njenim ciljevima.

Fondacija CURE je nastala iz potrebe mijenjanja stavova bh. društva uključujući i odnos prema nasilju nad ženama s ciljem da nasilje koje se dnevno događa konačno postane nezamislivo i nedopustivo za svakog građanina i svaku građanku.

Život bez nasilja i diskriminacije je pravo i obaveza svih nas, poručuju iz CURE-a.

(FENA) E.F.

http://ift.tt/2fb1O9R