FENA Novost: Slovenski parlament održao ‘maratonsku’ sjednicu o radu vlade

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-24 08:01:12

Slovenski parlament održao ‘maratonsku’ sjednicu o radu vlade

LJUBLJANA, 24. studenoga (FENA/Hina) – Slovenski parlament je u četvrtak u ranim jutarnjim satima bez konkretnih rezultata ili zaključaka završio sjednicu koja je trajala više od 16 sati, a inicirala ju je najjača oporbena stranka, podnijevši interpelaciju protiv cijele vlade.

Taj ustavni institut inače formalno omogućuje da se traži glasovanje o povjerenju vladi, do čega ovaj put nije došlo.

Oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša i zastupnici njegove stranke u svojim su nastupima tijekom sjednice tvrdili da vlada premijera Mire Cerara državom upravlja “stihijski” i bez dugoročne strategije, da loše upravlja državnim tvrtkama, da su u državnom i pravosudnom sustavu rašireni nepotizam i korupcija, te da je trostranačka koalicija u više od pola svog dosadašnjeg mandata ispunila manje od deset posto onoga što je zapisala u koalicijski ugovor kad je došla na vlast.

Sasvim suprotno, premijer Cerar, ministri i ministrice u vladi, te zastupnici vladajuće koalicije u svojim su izlaganjima i replikama isticali da je sadašnja vlada politički i ekonomski stabilizirala stanje u zemlji koje je još prije manje od tri godine bilo kritično.

Cerar je istaknuo da u Sloveniji BDP već nekoliko godina raste, da se smanjuje nezaposlenost i da njegova vlada provodi potrebne reforme za trajni rast.
Janša je na kraju rasprave predložio da parlament pozove vladu “da ispuni obećanja iz koalicijskog ugovora i vrati povjerenje građana u državu i njene institucije”, što je odbijeno.
Premijer Cerar kazao je kako je takav prijedlog nedoličan i nepotreban jer vlada uspješno djeluje, što će činiti i do kraja svog redovnog mandata.

(FENA) I.B.

http://ift.tt/2g6y3nk