FENA Novost: Salkić: Ideja BiH kao multietničke države jača nego ikada

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-24 12:55:54

Salkić: Ideja BiH kao multietničke države jača nego ikada

BANJA LUKA, 24. novembra (FENA) – Potpredsjednik bh. entiteta RS-a Ramiz Salkić uputio je čestitku građanima Bosne i Hercegovine u povodu Dana državnosti BiH.

-Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost 25. novembra 1943. godine na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu. Toga dana je usvojena Rezolucija u kojoj su se delegati izjasnili da su odlučni da Bosna i Hercegovina bude država ravnopravnih naroda, zasnovana na temeljima antifašizma – naveo je Salkić.

Čuvajući univerzalne ljudske vrijednosti, 25. novembra 2016. godine, kako dodaje, obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine u cijeloj zemlji, ali ne i u zvaničnim institucijama, iako je i sam Dejtonski mirovni sporazum utemeljen na principima ravnopravnosti svih naroda, toleranciji i koegzistenciji.

– Nacionalističke i secesionističke politike, krijući svoje nečasne namjere iza slova Dejtonskog sporazuma, intenzivno ugrožavaju i urušavaju multietnički karakter javnih institucija, pri tome vidjevši neprijatelja upravo u kontinuitetu državnosti Bosne i Hercegovine. Zato i ne dopuštaju obilježavanje ovoga praznika, koji štiti pravo i Bošnjaka, i Srba, i Hrvata, ali i svih ostalih građana Bosne i Hercegovine – smatra entitetski potpredsjednik.

Svjedoci smo, ističe, da se iz dana u dan smanjuje broj Bošnjaka i Hrvata u javnim institucijama bh. entiteta RS-a i da su ti procesi rezultat intencije radikalnih politika da ovaj entitet bude etnički srpski.

-Tim aktivnostima otvoreno se ugrožava Dejtonski mirovni sporazum. Moramo konstatovati da su te snage još jake. One sprečavaju da se praznik svih naroda Bosne i Hercegovine zvanično obilježava, jer taj dan govori da je ideja secesionizma zasnovana na rezultatima rata i genocida, koje je Dejtonski sporazum pokušao otkloniti, te da ta ideja nema budućnost – smatra Salkić.

Također, jasno moramo kazati da ideja Bosne i Hercegovine, kao multietničke države, živi i danas u cijeloj zemlji i jača je nego ikada.

-I ove godine će biti razvijene zastave koje simboliziraju zajedničku budućnost u brojnim mjesnim zajednicama, domovima kulture, državnim institucijama u cijeloj zemlji, uz izuzetak nekih nivoa vlasti koji su radikalizirali svoj odnos prema državi i drugim narodima. S ponosom možemo kazati da smo čuvari plemenite ideje multietničke države Bosne i Hercegovine, zasnovane na univerzalnim vrijednostima i da nas kao takve podržava cijeli svijet. U uvjerenju da će snagom i voljom svih svojih građana Bosna i Hercegovina ustrajno ići putem stabilizacije, mira i koegzistencije, s radošću svima čestitam sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Dočekujmo ga u miru – stoji u čestitki potpredsjednika bh. entiteta RS-a Ramiza Salkića.

(FENA) L.A.

http://ift.tt/2gDUjc2