FENA Novost: Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća posjetili Rektorat UNSA

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-24 18:00:36

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća posjetili Rektorat UNSA

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) – Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) profesori Muhedin Fijuljanin, Hasim Mekić i Sead Šemsović posjetili su u četvrtak Univerzitet u Sarajevu gdje su s rektorom Rifatom Škrijeljom i prorektorima, razgovarali o saradnji univerziteta.

Predstavnici BNV-a su istakli da kao najviše legalno i legitimno predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji, BNV je inicirao pokretanje studijskog programa za bosanski jezik i književnost i programa koji obuhvataju sadržaje iz nacionalne grupe predmeta za potrebe obrazovanja kadrova za izvođenje nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Za pomoć pri realizaciji navedenog pitanja predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća su se obratili Univerzitetu u Sarajevu.

Škrijelj je iskazao podršku projektu BNV-a i naglasio da će Univerzitet u Sarajevu raditi na produženju ugovora s Državnim univerzitetom u Novom Pazaru, te izrazio spremnost UNSA i Filozofskog fakulteta UNSA, kao matične institucije za studij bosanskog jezika, u davanju punog doprinosa u realizaciji ove inicijative.

Razgovarano je i o drugim pitanjima iz oblasti obrazovanja, pored ostalog i o potrebi da Univerzitet u Sarajevu u narednom periodu pomogne prilikom osiguravanja školske lektire za učenike osnovnih i srednjih škola, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2fvzAW3