FENA Novost: Poslovni forum u Vitezu: BiH nema učinkovito tržišno gospodarstvo

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-24 15:54:14

Poslovni forum u Vitezu: BiH nema učinkovito tržišno gospodarstvo

VITEZ, 24. studenoga (FENA) – BiH nema učinkovito tržišno gospodarstvo, niti sposobnost nošenja s tržišnom konkurencijom i  gospodarstvima u Europskoj uniji (EU) što predstavlja jedan od važnijih kriterija za članstvo, jedan je od zaključaka Poslovnog foruma koji je održan danas u Vitezu, u organizaciji Gospodarske komore Federacije BiH.

 Na ovom skupu istaknuto je da BiH mora uložiti značajna sredstva u poboljšanje konkurentnosti svojih poduzeća, te da treba poduzeti dodatne napore u cilju što učinkovitijeg korištenja pretpristupnih fondova.

Potrebno je, također, značajno povećati poticajna sredstva za gospodarstvo iz proračuna svih razina vlasti, kao i drugih poticajnih sredstava iz financijskih institucija.

Sudionici Foruma su zatražili donošenje mjera kojima će se smanjiti odlazak kvalificirane radne snage iz BiH u EU, što se već događa, a pretpostavka je da će se intenzivirati pristupanjem BiH u EU.

 Zaključeno je, također, da je nužno kontinuirano usklađivati ponudu obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada u BiH kako bi se ulazak u EU dočekao s većom stopom zaposlenosti.

 Država treba promovirati europsku pravnu stečevinu iz oblasti tržišnog gospodarstva, zaštite potrošača, poreza i drugih oblasti relevantnih za poslovanje, kako bi se domaći poduzetnici na vrijeme mogli prilagoditi promjeni propisa.

 Sudionici Poslovnog foruma smatraju da se mjere iz reformske agende, kao što su promjene poreza, akciza, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, strukturalne reforme u oblasti radnog zakonodavstva, jačanje fiskalnog sustava, unaprijeđenje poslovne klime i konkurentnosti, te restrukruiranje javnih poduzeća, trebaju poduzimati redoslijedom i u mjeri od čega će korist imati realni sektor, a sa samim tim i radnici i država.

 Naglašeno je da je u provođenju i provedbi predviđenih mjera Reformske agende potrebno intenzivnije uključivanje poslovne zajednice u BiH, posebno iz realnog sektora, kako bi se izbjegla administrativna donošenja rješenja koja su teško provediva u praksi.

 Provedba Agende mora biti utemeljena na načelima održivosti jedinstvenog tržišnog prostora, poštivanja tržišne ekonomije, eliminiranja sive ekonomije, zaštite domaćih proizvoda i usluga, te na razumijevanju potreba i položaja realnog sektora u BiH.

 Na Poslovnom forumu, koji je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, razgovorano je na teme “Europske integracije: Ekonomska politika BiH – izazovi, prilike, prijetnje” i “Reformska agenda – socioekonomske mjere ili proces ulaska BiH u Euroatlantske integracije”.

Sudjelovali su predstavnici svih razina vlasti u BiH, među kojima i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, te članovi akademske zajednice i gospodarstvenici.

(FENA) G.P.

http://ift.tt/2fJ6FeG